<

Potresna svjedočenja preživjelih iz kosovskog autobusa u Hrvatskoj: To je bio pravi masakr

Potresna svjedočenja preživjelih iz saobraćajne nesreće, koja se desila danas kod Slavonskog Broda, govore o razmjerama njene tragičnosti.

U razgovoru za portal sbplus.hr neki od 14 putnika, koji su sada smješteni u jednom pansionu kod Slavonskog Broda, iz kosovskog autobusa su ispričali šta se dešavalo nakon što je vozilo sletilo sa autoputa. Prema pisanju ovog portala, Fidan Hajdari nije mogao suspregnuti suze govoreći o kobnom događaju u kojem je poginulo deset osoba.

“Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje, to je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u šest sati su spavali. Još uvijek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmjera. Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja kada sam se probudio jest misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. No, bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela. Uspio sam se javiti svojoj porodici, svi su bili presretni”, prisjetio se Hajdari koji živi i radi u Njemačkoj.

Gashi Gevahiri je u trenutku razgovora na sebi imala u potpunosti krvavu majicu koja podsjeća na ono što se desilo.

“Ono što smo preživjeli je užas. Slike će mi zauvijek ostati u glavi. Samo ne želim da se ova nesreća zataška lažima, nadam se da će se svi potruditi da se dozna njezin pravi uzrok”, poručila je Gevahiri.

Među onima koji je pomagao unesrećenima je Enes Mehmeti, Zagrepčanin kosovskog porijekla. Kako je kazao, došao je na mjesto nesreće čim je čuo šta se desilo.

“Najviše je stradao donji dio autobusa. Za dvojicu putnika porodice još ne znaju u kojoj su grupi, onih povrijeđenih ili preminulih jer ovdje ih (u bolnici) nema. Strašna je ta neizvjesnost koja traje satima”, naveo je Mehmeti, koji je bio jedan od dva prevoditelja, u razgovoru za portal sbplus.hr.

Podsjećamo, u nesreći je poginulo devet putnika i jedan od dva vozača, dok su 23 osobe teško povrijeđene.

Vozač, koji je u trenutku nesreće upravljao autobusom, je uhapšen. Zamjenik općinskog državnog tužitelja Slavko Pranjić je istakao da je uhapšeni izjavio da je na trenutak zaspao.

 

klix.ba

<