<

Poslanik a.s je klanjao 30 hiljada namaza a nikad nije rekao nevejtu en usalije (NIJET RIJEČIMA NOVOTARIJA)

NIJET ZA NAMAZ RIJEČIMA:

Mulla Ali el – Kari, rhm tvrdi: “Allahov poslanik, sallahlahu alejhi ve sellem, klanjao je trideset hiljada namaza i nije nam preneseno da je i jednom rekao: “Nevejtu en usalije… ( Odlučio sam da klanjam )…

Ono što je on sallallahu alejhi ve sellem, ostavio je sunnet ostaviti, isto kao što je sunnet raditi ono što je on radio.

Odlomak iz knjige RIZNICE ZNANJA I MUDROSTI

U hadisu koji su zabilježili el-Buhari i Muslim stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Djela se cijene prema namjerama i svakom pripada ono što je naumio…” Nijet se donosi srcem i nema potrebe da se donosi riječima. Kad čovjek pođe uzeti abdest, već je donio nijet. I nemoguće je da čovjek koji nije primoran učini bilo koje djelo bez nijeta. Zato su neki islamski autoriteti kazali: “Da Allah, dželle šanuhu, od nas zahtijeva da učinimo djelo bez nijeta, zahtijevao bi da učinimo ono što nismo u stanju.” Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabi, radijallahu anhum, nisu donosili nijet riječima. Oni koji nijet donose riječima čine to ili iz neznanja, ili zbog slijepog slijeđenja onih islamskih učenjaka koji su kazali da nijet treba donijeti riječima kako bi čovjek pomoću riječi potvrdio ono što se nalazi u njegovu srcu. A to njihovo obrazloženje, međutim, nije ispravno. Da je izgovaranje nijeta bilo propisano, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio bi to svojim sljedbenicima riječima ili praktično. A Allah je pokrovitelj uspjeha.

Izvor: svjetlo-dunjaluka

<