<

Poruka onima kojima je ovaj ramazan bio težak

Mnogi od nas su osjetili mnoge poteškoće ovog ramazana.

Sati posta i kratke noći predstavljaju poteškoću za roditelje, skrbnike, osobe koje rade puno radno vrijeme, kao i za one koji nisu bili u mogućnosti da poste ovaj ramazan. Ne možemo dodatno ibadetiti kao što smo nekad, a kada uspijemo da učimo više Kur’ana ili klanjamo u džamiji, u tome nemamo slasti ni koncentracije, tako da se na kraju osjećamo još gore.

No, ono što nam stvarno treba je promjena perspektive.

Moramo priznati da briga o budućoj generaciji, pružanje financijske potpore za sebe i svoju porodicu ili briga o zdravlju predstavljaju neke od najvećih oblika ibadeta. Ono što je na nama je da promijenimo namjeru i perspektivu kada posmatramo te poslove.

Odvojite pet minuta samo za sebe i dragog Boga. Sjedite i podignite ruke i podijelite sa Njim ono što vam je na srcu, iako On to već sve zna.
„Dragi Allahu, osjećam se daleko od Tebe i to me boli, pogotovo jer je ramazan i jer želim da osjećam Tvoju blizinu u ovom mjesecu. Molim te, prihvati svu moje žrtvu za Tvoje zadovoljstvo i dopusti mi da osjetim slast u našem odnosu kroz ono što radim. Volio bih da se mogu koncentrisati i više usredotočiti dok ibadetim, međutim, ja radim sve što mogu da ispunim odgovornosti koje si mi dao u ovoj fazi života, stoga, molim Te, upiši me među najboljima u Džennetu, spusti mi bereket u život i dopusti mi da okusim slatkoću svog odnosa s Tobom kroz ono što radim.“

Zatim samo obnavljajte svoju namjeru. Zapamtite, čak i svakodnevne svjetovne stvari (npr. pranje zuba) može biti ibadet sa pravom namjerom. Pokušajte koliko možete povećati svoj zikr dok se npr. vozite u autu, perete suđe, pijete lijekove ili idete na spavanje.

Ljepota islama je u tome što ne ograničava obožavanje Boga kroz namaz, post i učenje Kur’ana. Ibadet može ispunjavati vaše dane kroz svakodnevne aktivnosti ako samo imate pravu namjeru.

Kao što je Abdullah ibn Mubarak je rekao: „Veliko djelo može biti kod Allaha poništeno zbog pogrešne namjere. S druge strane, malo djelo s iskrenom namjerom kod Allaha može biti veliko.“

Neka vam ibadet u ovom ramazanu bude transformiran. Svoj odnos sa dragim Bogom shvatite kao oaj koji će se nastaviti i kada se mjesec ramazan završi. Vrjednujte svoje namjere.

Autor: Maryam Amirebrahimi
Prevela: Amina Mujela

<