<

Poruka Christiana Schmidta ratnim zločincima i negatorima genocida

Christian Schmidt, član njemačkog Bundestaga oglasio se povodom presude Ratku Mladiću, ustvrdivši kako je on jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih.

Christian Schmidt je ukazao na “gorko iskustvo” da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća.

“Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenirala. Omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine”, ističe budući visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

U objavi koju na svojoj Facebook stranici, prenosi fondacija Konrad Adenauer, Schmidt navodi da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini. A također i za ljude širom svijeta.

Schmidt o negatorima zločina

“Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. Posebno za genocid. Bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore. Za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje”, zaključio je Christian Schmidt.

Poručio je kako svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot. Te da imaju pravo znati šta se desilo i kako u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja.

“Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina”, poručio je budući prvi čovjek OHR-a.

 

N1

<