<

Porodica arapskog tinejdžera kojeg su ubili izraelski policajci donirala njegove organe Jevrejima

Porodica Muhammeda Mahmida Qiyana, arapskog tinejdžera kojeg je ubio izraelski policajac tokom nedavnih protesta, u Umm al-Fahmu odlučila je donirati njegove organe i na smrt odgovoriti životom, prenosi izraelski list Jerusalem Post.

Muhammedov ujak Read Mahmid je u razgovoru za Jerusalem Post u ime porodice objasnio zašto su se odlučili donirati njegove rogane.

“Porodica je htjela poslati svima poruku. Uprkos ovom rasističkom fašističkom policajcu koji je pucao u Muhammeda, uprkos rasizmu, zanemarivanju i diskriminaciji, odgovor ove hrabre, učene obitelji je pokazati svakom građaninu Izraela šta je humanost, suosjećanje, religija i život.”

Svi primaoci Muhammedovih organa, osim jednog, su Židovi.

Muhammedovo srce presađeno je 37-godišnjaku iz medicinskog centra Sheba, Tel Hashomer. Njegova pluća su donirana 66-godišnjaku, također u mjestu Sheba. 69-godišnjak iz medicinskog centra Rabin dobio je jetru, dok je režanj jetre transplantiran jednogodišnjoj bebi. Muhamedovi bubrezi su donirani šesnaestogodišnjaku u Haifinom zdravstvenom kampusu Rambam i 35-godišnjaku u medicinskom centru Sourasky u Tel Avivu.

“Činjenica da je spašen život pet Židova i jednog Arapina jako raduje Muhamedovu majku i mene”, rekao je Muhammedov otac Mahmoud za izraelski list Walla. “Poštujemo sve ljude, i Arape i Židove. “

<