<

Porfirije: Rezolucija o Srebrenici namijenjena da polarizuje i dijeli narod

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je danas da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu namijenjeno da “polarizuje i dijeli (narode)” i da su se predstavnici zvanične Podgorice koji su je izglasali “stavili u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama”.

On je u besjedi koju je održao na vjerski praznik Duhovi ispred crkve Svete Trojice u Sremčici kazao da su predstavnici vlasti u Crnoj Gori “iznevjerili povjerenje mitropolita (crnogorsko-primorskog) Amfilohija”, iako su na “snazi (Amfilohija) došli na mjesto da grade mostove i otupe oštrice”.

“Iznevjerili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju… Kako neko može nama upravljati? Tako što će nas polarizovati, podijeliti. Jedne proglasiti za bijele, a druge za crne. Davno je latinska poslovica rekla ‘zavadi pa vladaj’”, kazao je patrijarh u besjedi koju je prenio TV Hram.

Patrijarh Porfirije rekao i da svi narodi imaju “posebnosti i specifičnost”, ali da to nije razlog da budu udaljeni jedni od drugih.

“Mi podržvamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje…”, poručio je patrijarh.

 

(N1)

<