<

Policija RS-a sankcionisala još jednu osobu koja je istakla zastavu RBiH sa ljiljanima

Banjalučka policija sankcionisala je osobu, inicijala N. N., koja je danas istakla zastavu sa ljiljanima. Prekršajni nalog uručen je, kako se navodi u saopćenju iz Policijske uprave Banja Luka, zbog počinjenog prekršaja svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru RS.

Navode da su “policijski službenici prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka uočili kretanje kolone vozila ka centru grada, te da je na jednom od automobila marke “audi” bila istaknuta ratna zastava sa ljiljanima, čime je osoba N.N. nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola počinila navedeni prekršaj”.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je nedavno za Fenu da u RS moraju biti svjesni da žive u državi koja je međunarodno priznata pod zastavom s ljiljanima te da je historijska činjenici da je 22. maja 1992. Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN pod zastavom s ljiljanima.

– Krajnje je vrijeme da postanu svjesni toga bez obzira na aktuelnu politiku i prestanu s izlivima mržnje prema simbolima i državi u kojoj žive – kazao je Salkić, na to što se u RS negira zastava s ljiljanima i kažnjavaju oni koji je nose.

I iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS najoštrije su ranije osudili, kako su naveli, represiju Ministarstva unutrašnjih poslova RS prema građanima zbog isticanja nekadašnje zastave Bosne i Hercegovine.

– Namjerna podvala Ministarstva unutrašnjih poslova da se radi o ratnoj zastavi slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine i kažnjavanje nije ništa drugo nego zloupotreba policije i pokazivanje da ništa drugo osim “srpskog” ne smije biti na teritoriji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta – navodi se u saopćenju ovog kluba.

saff.ba

<