<

Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca: Načelnik Bošković bi najradije ponovo rušio stolačke džamije

Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca objavilo je saopćenje za javnost povodom opstrukcija načelnika Stoca Stjepana Boškovića i pokušaju devastacije i uzurpacije historijskog područja Starog grada Stolac, a koje prenosimo u cijelosti:

U izjavi za medije načelnik Stoca Stjepan Bošković navodi kako Općina Stolac nije nadležna za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, dok isti za 320 maraka prodaje dijelove nacionalnog spomenika  Župi Sv.Ilije Stolac, kako bi krenuo sa gradnjom križnog puta i zauvijek obilježio prostor Herceg-Bosne.

Poseban trn u oku mu  je Islamska zajednica, bolje reći džamije koje su se našle na meti 1993., a izgleda i 2020. godine. Nakon što su zločinci u ratu uništili sve objekte koji su pripadali muslimanima Stoca, poslijeratna vlast (HDZ) Stoca nikada nije izdala dozvole za obnovu džamija.

Lokalna vlast Stoca je opstruirala izdavanje dozvola za obnovu svih islamskih sakralnih objekata, pa su isti obnavljani sa dozvolom federalnog nivoa vlasti, kao objekti od kulturnog i historijskog značaja, ili su bili na listi čekanja za kulturno historijsko naslijeđe. Lokalna vlast Stoca opstruira sve, a za ono što je sa hrvatskim predznakom dozvole nisu problem, a što bi i bile kada ih sami izdaju.

Izgradnjom križnog puta u izbornoj godini načelnik Stoca tenzije dovodi do usijanja krenuvši putem Dodika i bratije kojima  je jedina želja raspad Bosne i Hercegovine. Ovo nije predizborna kampanja Bošnjaka, kako navodi Bošković, ovo je kampanja koja traje skoro 30 godina za uspostavu paradržave Herceg-Bosne u njenom punom kapacitetu.

Zbog toga država BiH kao neprikosnoveni vlasnik svog nacionalnog blaga mora biti odlučna u zaštiti svojih nacionalnih spomenika. Boškovićevi medijski istupi su poklič na sukube u Stocu i isti su takvi doveli 1993. godine do potpunog etničkog čišćenja Bošnjaka Stoca i urbicida u kojem su sa zemljom sravnjene sve stolačke džamije i objekte  koji su značili višestoljetno prisustvo islama i muslimana u ovom gradu.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu presudio je Boškovićevim čelnicima i inspiratorima na 111 godina robije okarakteriziravši rušilačke porive i progone, ubistva i zatočeništvo u koncentracionim logorima udruženim zločinačkim poduhvatom. Jasno dajemo do znanja Boškoviću i ostalim „boškovićima“ da ovo više nije 1993. godina i da je bošnjački narod Stoca odlučan u svojoj namjeri da ostane i opstane na ovim prostorima.

Neka zaborave i Bošković i njegovi mentori da će im podmukla prevara proći i da će se stvoriti haos kojeg očito prizivaju kao što su to uradili prevarama i krađom na lokalnim izborima 2016. godine.

Ne može biti legalno nešto što je nastavak zločinačke politike presuđenog UZP-a Herceg-Bosne kroz gradnju križnog puta, niti se ilegalnim može smatrati obnova i zaštita muslimanskih vjerskih objekata koji su minirani i sravnjeni do temelja u zločinačkom projektu Herceg-Bosne. Kako su ponovo izgrađeni i ostavljeni na zaštitu i čuvanje Bošnjacima muslimanima tako će biti štićeni jer se u Stocu nikada više neće ponoviti 1993. godina.

Znaju to dobro i Bošković i njegovi mentori koji se u 21. stoljeću služe križarsko-inkvizitorskim metodama nepojmljivim za modernu civilizaciju.

saff.ba

<