<

Pogledajte ovaj haos: Turske vlasti organiziraju besplatan prijevoz sirijskih izbjeglica do grčke granice /VIDEO/

Sirijske izbjeglica koje su se nalazile u Turskoj u velikom broju pristižu na granice Grčke i Bugarske.
Ankara je prethodno najavila da neće više sprečavati odlazak izbjeglica, odnosno migranata u Evropu. Čak šta više, turske vlasti organiziraju besplatan prijevoz sirijskih izbjeglica do graničnih područja. Pogledajte kakav haos nastaje kada dođu spomenuti autobusi.

Predsjednik Republike Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska i ranije upozoravala da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

“Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata, ali danas bi to moglo porasti na 25.000-30.000“, kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

On je poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Grčka policija je upotrijebila i suzavac i dimne bombe na jednom graničnom prijelazu kako bi zadržala migrante na turskoj strani, dok Bugarska šalje dodatnih 1.000 vojnika na svoju granicu s Turskom.

Na prijelazu Pazarkule desetine migranata naišle su na bodljikavu žicu i dim. Neki su se vratili na ničiju zemlju između dvije granice. Gradonačelnik pograničnog grada Orestijada tvrdi da su se turski graničari povukli i ostavili otvorenu granicu.

SAFF

<