<

Pogledajte nevjerovatne scene okršaja libijske vojske i Haftarovih plaćenika /VIDEO/

Libijska vojska u srijedu je zvanično objavila pokretanje operacije oslobađanja aerodroma u Tripoliju, južno od glavnog grada, koji kontrolišu nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Operaciju je najavio portparol libijske vojske Muhammad Qanunu, a objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici oružanih snaga Libije.

“Službeno najavljujemo početak borbe za oslobođenje aerodroma“, istakao je Qanunu.

Međunarodno priznata Vlada Libije nalazi se pod napadima nelegetimnih Haftarovih snaga od aprila 2019. godine.

U martu ove godine Vlada Libije je pokrenula operaciju “Mirna oluja“ usmjerenu protiv napada na glavni grad, a nedavno je vratila strateške lokacije, uključujući vazdušnu bazu Al-Watiya, preuzevši je u velikom naletu od Haftarovih snaga.

Misija za podršku Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) u utorak je saopštila da je Haftar pristao na nastavak razgovora o prekidu vatre.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

saff.ba

<