<

Pogledajte kako turski specijalci uništavaju terorističke jazbine u planinama i kanjonima Anadolije /VIDEO/

U okviru antiterorističke operacije u istočnoj provinciji Tunceli turske snage sigurnosti su uništile 67 skrovišta i pećina koje su koristili teroristi PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Operacija pod nazivom “Eren- 7 Mercan Munzur“ organizirana je u saradnji ureda guvernera Tuncelija i Žandarmerijske komande, a za cilj ima neutralizaciju separatističke terorističke organizacije PKK-a koja predstavlja sigurnosnu prijetnju po Tursku i njen narod.

U antiterorističkoj operaciji na obroncima anadolijskih planina učestvuju Specijalne žandarmerijske jedinice (JOH), Specijalna policija (POH) i lokalne straže. U 59 timova djeluju ukupno 1.062 pripadnika turskih snaga sigurnosti.

Hrabri turski borci odlučno provode potragu za teroristima i njihovim jazbinama u zahtjevnim uvjetima planinskih padina, dubokih kanjona i gustih hrastovih šuma.

Tunceli je regija u kojoj su teroristi PKK-a svojevremeno pokušavali izgraditi svoje baze, ali turske snage sigurnosti su im zadale teške udarce tokom operacija u kojima učestvuju i bespilotne letjelice, helikopteri i avioni.

Aktuelna operacija pokrenuta je 5. februara, a do sada je u kanjonima Munzur, Pulumur, Merzan, Ali Bogazi i Ahpanos uništeno najmanje 67 terorističkih skrovišta i pećina.

U tim skrovištima su zaplijenjene velike količine oružja, municije, eksplozivnih naprava, kao i veće količine lijekova i drugih potrepština koje su teroristi koristili.Turske snage su najavile nastavak operacija kojima ulijevaju strah neprijateljima, a sigurnost prijateljima.

 

saff.ba

<