<

Petar Ivancov: Jeste, mi smo protiv širenja NATO-a, a sa RS-om razvijamo prijateljske odnose na svaki način

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov se osvrnuo na posljednje medijske natpise, zasnovane na izvještaju Senata SAD-a, prema kojima Rusija podriva suverenitet BiH.

Ivancov je u kolumni za Glas Srpske taj izvještaj ocijenio kao pokušaj crtanja antiruske slike samo zbog rusofobije, a bez ikakvih obrazloženja.

– U čemu je suština novih pretenzija prema nama? Podrivamo suverenitet BiH? Dozvolite da prepoznamo na koji način. Gdje su činjenice? Bar neke u koje ne bi bilo toliko sramotno imati vjeru? Ili je to samo nečiji lični stav? Još jednog dobro plaćenog “eksperta”? Još jednog inostranog organa čiji veći broj članova neće moći da na mapi nađe BiH i, kao što smo se više puta ranije imali priliku uvjeriti, nisu u toku dešavanja ovdje? Možete mene citirati: Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, jednakopravnost njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima – napisao je Ivancov.

Tvrdi da Rusija sarađuje sa BiH i na centralnom nivou i sa entitetima, kantonima i općinama, te sa tri naroda i predstavnicima Ostalih.

– Da li u tome da se naši dejtonski pristupi ne poklapaju sa zadacima, postavljenim iz inostranstva s ciljem revizije osnovnih principa izgradnje BiH? Zapišite: Rusija je protiv takve revizije, u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidimo ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH – napisao je Ivancov.

Dodao je da ne kriju to da dobro sarađuju sa entitetom RS i njegovim rukovodstvom, te da su prijateljski odnosi sa tim bh. entitetom činjenica.

– Ne samo da ne krijemo već ih i visoko cijenimo i razvijamo na svaki način. I to se radi bez narušavanja interesa bilo koga. Spekulacije o “podrivanju suvereniteta” BiH, blago rečeno, nemaju ništa sa realnošću. Govoreći otvorenije, one su varljive, očigledno namijenjene uvođenju šire javnosti u zabludu, stvaranju atmosfere napetosti s ciljem rješavanja nekih vlastitih zadataka – ocijenio je ruski ambasador.

Osvrnuo se na optužbe da se Rusije protivi integraciji BiH u NATO, što je vanjskopolitički cilj definiran i Zakonom o odbrani BiH.

– Jeste, mi smo protiv širenja NATO-a, koji jeste agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Evropi i podriva općeevropsku stabilnost i sigurnost. NATO je iz čisto političkih egoističkih interesa, na vlastitu inicijativu, kršeći međunarodno pravo, bombardovao gradove i mostove, civilnu infrastrukturu, prouzrokovao patnju nevinih civila, ne oklijevajući je koristio osiromašeni uranijum, kontaminirao ogromna područja ovdje na Balkanu, čije će se posljedice osjećati na zdravlje svih vas i nas još stoljećima – smatra Ivancov.

Kazao je da Rusija ima pravo i obavezu imati stav po pitanju NATO integracija, a zatim ističe da su integracione težnje BiH unutarnja stvar zemlje.

– Čitajte kao što je napisano: vaša unutrašnja stvar. BiH kao suverena država ima pravo da se (ne) približi nekome. Ova teza je očigledna. Ja radim ovdje više godina i vidim da u bh. društvu ne postoji konsenzus o integraciji u NATO. I to je očigledno. Pokušaji da se “progura” integracija BiH u NATO podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa – zaključio je Ivancov.

saff.ba

<