<

Pet ljudi koji su se najviše borili protiv islama u posljednjih 30 godina, a koji su prešli na islam i postali poznate daije

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Njih petorica su bili među najžešćim i najvećim neprijateljima islama na svijetu u novije vrijeme, a zatim je Allah rasprostranio njihova prsa i osvijetlio njihova srca svjetlom islama, a oni su:

Aranud van Dorn, jedan od autora i promotora filma ”Fitna”, koji vrijeđa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Bio je član Partije slobode, najekstremnije desničarske stranke koja se bori protiv islama i neprijateljski mu se suprotstavlja. A onda je 2013. godine, na svom Twitter nalogu na arapskom jeziku, napisao: ”Ešhedu en la ilahe illallah, ve ešhedu enne Muhammedn abduhu ve resuluhu – Svjedočim da nema drugog istinskog božanstva osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov rob i Njegov poslanik.”

 Zatim je otputovao u Mekku i u Medinu, i stao ispred Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, mezara plačući i izvinjavajući se za ono što je uradio, rekavši: ”Snimit ću film koji veliča Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.”

Balbir Singh, hinduski ekstremista koji je 1992. godine, učestvovao u rušenju ”Babri džamije”, jedne od najvažnijih džamija za muslimane Indije, i prvi koji se popeo na vrh kupole džamije držeći čekić u ruci i rušeći kupolu.

Nedugo zatim, Allah je otvorio njegovo srce za islam i on je 1993. godine izgovorio šehadet i postao musliman pod imenom Muhamed Amir. Pokajao se što je učestvovao u rušenju ”Babri džamije” i odlučio je da izgradi 100 džamija u Indiji. I zaista je sagradio i obnovio više od 90 džamija za muslimane u Indiji, i postao je jedan od poznatih daija i misionara islama.

Paul Kennedy, svećenik i sin svećenika, predvodio je grupe za širenje kršćanstva u Africi i obučavao misionare o metodama propovijedanja i širenja kršćanstva. Vatikan mu je dao zadatak da posjeti više od 15 afričkih zemalja (obezbijedivši mu ogroman budžet) da se suprotstavi fenomenu širenja islama u Africi, ali je on prešao na islam i umjesto u kršćanstvo, počeo je pozivati ljude u islam. Nakon što je primio islam, izjavio je: ”Pozvat ću ljude u islam u svim zemljama u kojima sam pozivao u kršćanstvo.”

Joram van Claveren, žestoki kritičar islama koji je govorio da je ”islam laž” i da je ”Kur’an otrov”, kako prenosi list ”NCR” koji ga je intervjuirao. Van Claveren je bio član holandskog parlamenta od 2010. do 2014. godine i predstavljao je “Stranku za slobodu”, koju vodi ekstremni političar poznat po svojim antiislamskim stavovima, Geert Wilders. Van Claveren se iz ove stranke povukao 2014. godine. 

Odlučio je da napiše knjigu koja bi bila bomba u lice muslimana, a čiji sadržaj bi vrijeđao islam i Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Međutim, u intervjuu koji je objavio spomenuti list “NRC”, Van Claveren je rekao da je, pripremajući knjigu protiv islama, promijenio svoja uvjerenja i pretvorio svoju knjigu u “argumente za pobijanje predrasuda nemuslimana”, dajući joj naslov Konvertit iz kršćanstva u islam u vrijeme sekularizacije i terorizma.

Daniel Streich, najveći antiislamista u Švicarskoj. Bio je jedan od najžešćih aktivista za sprječavanje izgradnje minareta u Švicarskoj, i on je taj koji je širio glas da su ”islam i terorizam dvije strane istog novčića”. Izgradnja minareta u cijeloj Švicarskoj i njegova mržnja prema islamu natjerali su ga da čita neke muslimanske knjige i da proučava Kur’an kako bi mogao odgovoriti muslimanima, ali je na kraju rekao: ”Svjedočim da nema drugog istinskog božanstva osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov rob i Njegov poslanik.”

Nakon prelaska na islam, rekao je: ”Stidim se samog sebe zbog svog neprijateljstva prema islamu. Islam mi je dao logične odgovore na važna životna pitanja, odgovore koje nisam mogao naći u kršćanstvu.” Postao je žestoki protivnik odluke o zabrani minareta u Švicarskoj i ulaže napore da napravi džamiju koja bi bila najljepša u Evropi.

Eto to je islam, vjera koja je jedina bila i ostala sposobna privući svoje najžešće neprijatelje da budu među njegovim najjačim pristalicama i privući milione novih muslimana širom svijeta. To je zato što je islam vjera istine, vjera čiste prirode (fitra), vjera zdravog razuma i vjera uzvišenog morala.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina.” (El-Fussilet, 41.)

I objavio je: ”Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži..” (El-En’am, 125.)  

Milostivi Allahu, pomozi Svoju vjeru islam i učini nas njegovim iskrenim sljedbenicima, i njegovim uzornim daijama i vojnicima. Amin! 

<