<

PDV na životne namirnice smanjen na pet posto, a na luksuznu robu povećan

Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 posto na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je predložio delegat SDS-a Mirko Šarović.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

– Predložili smo nešto što nisu mogli da odbiju. Građani će osjetiti benefit odluka koje smo usvojili danas. Nastavit ćemo i dalje da predlažemo odluke koje će uticati da građani lakše preguraju ovo teško vrijeme – kazao je Šarović nakon sjednice.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao niko, dok su suzdržana bila četiri parlamentaraca.

Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 posto na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni.
Nije usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji su predložili delegati SNSD-a, a koji je predviđao da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

<