<

Parlament Libije najoštrije osudio prijetnje egipatskog diktatora Al-Sisija

Libijski parlament pozvao je Vladu da bude u punoj spremnosti protiv moguće “agresije” iz Egipta, osuđujući nedavne komentare egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija da bi njegova vojska mogla intervenisati u ratom razorenoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Libijski zastupnici tražili su u saopćenju od vlasti da ozbiljno shvate nedavne prijetnje Al-Sisija i preispitaju sve moguće načine djelovanja kako bi odgovorili na ovakve postupke.

Poručili su da komentari Al-Sisija aludiraju i na mogućnost slanja vanjske vojne misije u Libiju, što, kako se navodi, “predstavlja direktnu prijetnju upotrebe sile protiv naše države”.

“Libija nije predstavljala prijetnju sigurnosti Egipta, već je egipatski režim doprinio napadima na suverenitet Libije i miješao se u njenu sigurnost i integritet njenog teritorija”, stoji u saopćenju.

Parlament Libije osudio je Al-Sisija zbog izjave da je libijska vojska bila “teroristička milicija”, poručivši mu da se vojska te zemlje bori protiv terorizma.

U saopćenju se još navodi da prijetnja Al-Sisija predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i suvereniteta Libije.

Al-Sisi je u subotu u izjavi novinarima u ekipatskom gradu Matrouh blizu libijske granice istakao da bi Egipat, ako bude potrebno, mogao pokrenuti “vanjske vojne misije” u Libiji, dodajući da je “svaka direktna intervencija u Libiji već postala međunarodno legitimna”.

Al-Sisi je egipatskoj vojsci također poručio da bude “spremna da izvrši bilo koju misiju unutar državnih granica, ili, po potrebi, i izvan svojih granica”.

Preuzeto sa: saff.ba

<