<

Pametan čovjek nikad neće svoj ponos, dostojanstvo, budućnost i karijeru podrediti bezvrijednom i kratkotrajnom užitku!

Piše: Dr. Muhammed ibn Abdullah ed-Duvejš / Preveo i prilagodio: Mr. Semir Imamović

Potpuno sam uvjeren u to da ti, kao i ja, vjeruješ da je postojanost u vjeri i poštivanje njenih granica cilj svakog muslimanskog mladića, no vjerovatno, kao i mnogi drugi mladići, u pogledu praktičnog iskustva i prelaska sa teorije na djelo, imaš sasvim drugačije mišljenje – smatraš da je biti dobar musliman u ranoj mladosti i u uvjetima kakvi su današnji, kada je mladi čovjek okružen velikim brojem izazova, izložen faktorima koji ga pozivaju na grijeh i nemoral, veoma teško ili gotovo nemoguće. 

Jesi li vidio dobre i čestite momke – svoje vršnjake?

Mislim da griješiš u tome! Zašto? Pa jednostavno zato što te stvarnost demantira! I ti ja i vidimo znatan broj mladih ljudi, tvojih vršnjaka, koji ujutro i navečer, savladavajući sve prepreke, hrle ka činjenju dobra. Oni koriste svoje dragocjeno vrijeme boraveći u džamijama, kružocima znanja, pomažući roditeljima, posjećujući rodbinu i prijatelje, i drugim hairli djelima, dok ga drugi ubijaju, besposličarenjem, lutanjem i ćaskanjem; u zadnjoj trećini noći plaču iz straha od Allaha, dželle šanuhu, i stojanja pred Njim, dok drugi noći provode u grijehu i izazivanju Božije srdžbe; ustručavaju se činiti male dok njihove drugove ne zabrinjava to što čine najteže i najveće grijehe. Vjerujem da takvih primjera imaš u svom najužem okruženju, razredu, ulici, komšiluku, ili čak u familiji. Oni su ljudi od krvi i mesa kao što si i ti. Zašto oni mogu biti dobri vjernici, a ti ne? Kako oni mogu nadvladati strasti i šejtana, a ti ne? Štaviše, možda si ti kao ličnost jači i sposobniji, inteligentniji i pronicljiviji od njih. Možda čak, za takvo nešto, imaš veće predispozicije od njih, pa zašto ih ne iskoristiš?! 

Prije negoli platiš cijenu vlastitoga nemara

Da li si slušao o spolnim oboljenjima i njihovim negativnim posljedicama? Pokušaj zamisliti sljedeći prizor: mladić iščekuje rezultate laboratorijskih ispitivanja, i biva obaviješten da je analiza njegovog nalaza pokazala pozitivne rezultate na neku od spolnih bolesti? Kako će se taj mladić, u trenutku primanja ove bolne vijesti, osjećati? O čemu će razmišljati? Vjerovatno o tome kako će saopćiti istu ovu vijest svojim najbližima, a zatim ih pogledati u oči. Da li su kratkotrajni užici kojima se, bez ikakve racionalne i moralne samokontrole, odavao, vrijedni spomenutog kobnog rezultata? I šta poslije toga slijedi? Bolnica, psihička patnja i na kraju gubitak života u bijednom i jadnom stanju. Mislim da si dovoljno pametan i da ćeš dobro razmisliti o ovim katastrofalnim posljedicama (koje jesu plod zamišljenog scenarija, ali itekako su izvjesne i realne) i uništenoj budućnosti. Boljoj završnici ne trebaju se nadati oni koji svoje strasti zadovoljavaju na zabranjen i nelegitiman način, ne držeći se pri tome nikakvih okvira. Drugi prizor: mladić koji je, zbog nezakonitih radnji, kriminala i narušavanja javnog reda i mira, priveden u policijsku stanicu, a zatim, nakon utvrđivanja zakonske odgovornosti, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od mjesec, pola godine, više ili manje od toga. Kako će, poslije svega toga, svijetla obraza, pogledati u lice svojih roditelja, prijatelja i komšija? Da li će iko od onih koji ga poznaju udati svoju kćer za njega kada je on bude prosio? Da li će mu iko više vjerovati, pružiti mu priliku da kao radnik zaradi za golu egzistenciju? Šta će biti sa njegovim studiranjem? Da li je prohtjev koji je tim putem htio ostvariti vrijedan svih ovih poniženja? Pametan i razborit čovjek, cijenjeni brate, prije nego bilo šta učini, vrši opsežne kalkulacije i vaga između svojih postupaka i posljedica koje oni mogu izazvati, i nikada svoj ponos, dostojanstvo, budućnost i karijeru neće podrediti jednom bezvrijednom kratkotrajnom užitku! 

saff.ba

<