<

Ovo su namirnice koje vašem organizmu štete čak i više nego cigarete

Brza hrana i nezdrave navike često nam zadaju brojne zdravstvene probleme, a ova saznanja možda nam mogu pomoći pri izboru onih proizvoda koji su bolji za nas.Nezdrave dijete u današnje vrijeme ubiju više ljudi nego cigarete, piše Bright Side. Znanstvenici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih tvari može znatno oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje ubacujemo u svoju prehranu zbog njihovih, tzv. koristi, također mogu biti destruktivni za naše tijelo.

Pogledajte koje sve nezdrave stvari svakodnevno unosimo u svoju prehranu.

1. Svježi voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu prehranu, a svježi sokovi su jednostavan način kako unijeti dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

Štoviše, nekontrolirano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka Coca-Cole.

Preporučljivije je pojesti cijelu voćku, nego piti voćne sokove. Jedna voćka je dovoljna da vas zasiti i ispuni vašu potrebu za nečim slatkim, dok je za jednu čašu soka obično potrebno iskoristiti više voćki odjednom.

2. Slatkiši od žitarica

Iako su bogate hranjivim sastojcima, neke grickalice od žitarica sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 grama šećera po porciji. S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način kako se zasititi i ujedno izbjeći prejedanje, jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica. Idealna grickalica treba sadržavati 3 grama vlakana, 5 grama proteina i manje od 10 grama šećera.

3. Sushi

Sushi sam po sebi nije štetan. Međutim, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolice danas sadrže majonezu, krem sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranjivu vrijednost sushija i čine da jedna rolica ima kalorijsku vrijednost dovoljnu za čitav dan. Kako biste izbjegli problem s težinom, birajte jednostavne rolice od lososa ili probajte sashimi.

4. Uzgajana riba

Ovaj problem se, također, tiče i sushija. Divlja riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili moždanog udara. Ipak, to dosta ovisi o tome čime se riba hrani. Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz oceana, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava prehrana, nego sadrže i hemijske dodatke koje uzgajivači dodaju kako bi riba brže rasla.

Pokušajte naći izvor svježe ribe u vašem gradu i kupujte na provjerenom mjestu.

5. Hrana bez masti

U prošlom stoljeću hrana bez masti je bila pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli mijenjati zdrave masti prerađenim šećerom kako bi održali prirodni okus namirnica. Dakle, umjesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi doslovno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučuju odlučiti se za mliječne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne uključuju nikakve šećerne dodatke.

6. Žitarice

Žitarice su oduvijek smatrane jednostavnim rješenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafiniranih zrna. Tijekom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu ostati siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji okus i bile privlačnije djeci.

Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i pretilost. Umjesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

7. Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je još jedan proizvod napravljen od rafiniranih zrna kojem nedostaju zdravi hranjivi sastojci i vlakna. Dok vlakna doprinose održavanju zdrave težine, dobrog krvnog tlaka i manjem riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti – činjenica da ih bijeli hljeb nema razlog je zašto se suočavate sa svim tim problemima.

Hljeb od cijelih žitarica mogao bi biti dobra zamjena. Štaviše, istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija ovog hljeba smanjuje rizik od razvoja navedenih bolesti.

8. Soja

Soja može biti štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Naime, većina soje je genetski modificirana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, ili biljnih estrogena, koji povećavaju njihovu razinu u vašem tijelu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitnjače, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine, znojenja i otečenosti vašeg vrata.

<