Site icon Ljepota Islama

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Brutalan Putinov odgovor Erdoganu

U sirijskoj provinciji Idlib, posljednjoj izvan kontrole predsjednika Assada i području velikih napretka sirijske vojske u posljednjih nekoliko sedmica, situacija je vrlo napeta.

Kako bi zakomplicirala stvari na Terenu, Turska se direktno uključila u protivnapad islamističkih terorističkih skupina zapadno od grada Saraqiba, strateškog položaja koji se vratio u ruke Damaska krajem januara. Nakon jučerašnjih borbi su poginula dva turska vojnika, a nekoliko ih je ranjeno. Broj mrtvih terorista nije naveden, ali je u zračnim udarima ruskih Su-24 ubijen priličan broj napadača, takoreći svi koji su bili u jednom tenku i šest oklopnih pješačkih vozila koji su se kretali prema Nairanu, gradu kojeg su teroristi i Turska demonstrativno htjeli ponovo okupirati.

Napetost je sada vrlo velika. Ali Ankara je optužila Assada, a ne Moskvu, koja je odmah objavila saopštenje da je ruska avijacija na poziv vlade iz Damaska provela zračne udare po terorističkim skupinama, opet izmiješanih s turskim vojnicima i koje su dobile novu tursku vojnu opremu.

Sve se dogodilo jučer kasno ujutro, kada su ruski i sirijski avioni poletjeli kako bi pomogli vojsci Damaska da zaustaviti ofenzivu koju su pokrenule islamističke skupine na području Nairaba. Ovo malo naselje predstavlja važno istureno mjesto duž autoceste M5, nekoliko kilometara istočno od Saraqiba. Na ovom su području proturske skupine posljednjih godina pustile jake korijene. Čak i u unutarnjim sukobima između 2016. i 2017. s islamističkim formacijama prisutnim u Idlibu, ovdje su, za razliku od drugih dijelova, milicije koje je financirala Ankara imale nadmoć, dok su u ostatku provincije napredovale grupe povezane s Hayat Tahrir Al-Shamom, bivšeg Al-Nusra Fronta ili sirijske Al-Qaide, da budemo precizniji. To je razlog zašto je proturskim ekstremistima bilo važno da pokušaju vratiti Mairab, a potom i Saraqib.

Ofanziva je nakon prijepodnevnog okupljanja i naredbe za pokret, a kako je ranije napisano, bila je potrebna intervencija sirijskog i ruskog zrakoplovstva da se napad pokuša zaustaviti.

Tada je započelo bombardovanje islamističkih položaja, ali u jednom od tih racija, koji su se dogodili na području Sarmina, pogođena je i vojna oprema turske vojske. Vojnici iz Ankare očito su pružali otvorenu i izravnu podršku terorističkim milicijama, što je bila avantura Erdogana koja je pokosila najmanje dva turska vojnika. Naime, to je broj poginulih kojeg je potvrdilo tursko ministarstvo obrane, ali koje tvrdi da su ubijeni i „napadu sirijskih zračnih snaga“.

Također, prema ministarstvu iz Ankare, turska vojska je reagirala topničkim bombardiranjem položaja sirijske vojske. Još se nije slegla ni prašina od eksplozija, a turski dužnosnici su govorili o „brojnim ubijenim vojnicima režima, njih čak 200“. Naravno, ove izjave treba uzeti s rezervom, jer podsjećaju na ranije „turske udare u kojima je pogođeno jedno 41, a drugi put 151 položaj sirijske vojske, uz mnoštvo ubijenih i ranjenih“.

MOSKVA: “MI SMO UDARILI”

No, odmah stiže druga verzija iz Rusije. Rusko ministarstvo obrane, kako je izvijestila agencija Interfax, reklo je da je on provelo zračne udare u kojima su ubijena dva turska vojnika. Konkretno, precizirano je da su ruski zrakoplovi intervenirali u obrani sirijske vojske, kao što su to uvijek činili od 2015. nadalje, kada su trupe Damaska trpjele neprijateljske protunapade.

Ovom prilikom su ruski zrakoplovi napali položaje islamističkih skupina koje su napadale sirijsku vojsku zapadno od Saraqiba. U toj intervenciji su, dakle, bila uključena i turska vojna vozila koja su pomagala teroristima u napadu na sirijske vladine snage. U saopštenju o akciji koja je dovela do smrti turskih vojnika, rusko je ministarstvo obrane neizravno naglasilo odgovornost turskog izbora da podrži svoje saveznike na otvorenom terenu.

„Situacija vrlo nalikuje epizodi od 3. februara, kada je 5 turskih vojnika poginulo u provinciji Idlib. Tom prilikom su pucali Sirijci koji su otvorili vatru na ciljeve islamističkih skupina u sklopu akcije koja je tada dovela do oslobođenja Saraqiba“, saopštila je Moskva, a referirajući se na ovo što se dogodilo početkom februara, ruski vojni odjel je naglasio da je greška turske vojske bila u tome što nije upozorila na nagle pokrete svojih trupa na terenu, koje su s takvim ponašanjem pretjerano izložene protivničkoj vatri.

U međuvremenu je islamistička protuofanziva u Nairabu odbačena, kako su saopštili izvori sirijske vojske. Međutim, napetost je i dalje vrlo visoka. Turska ne želi daljnje napredovanje sirijske vojske u pokrajini Idlib, dok Rusija čvrsto podržava Damask u operacijama kojima je cilj oslobođenje cijelog teritorija. Ovo su značajne razlike između Moskve i Ankare koje bi mogle dodatno pogoršati situaciju, ali nije Rusija ta koja mora donositi odluke, već Erdogan, koji mora napraviti važan izbor između podrške teroristima Al-Qaede i zdravog razuma, kao što smo pojasnili u analizi objavljenoj sinoć, kojoj se malo toga može dodati.

Spomenimo i da su informacije o zahtjevu Turske za raspoređivanjem sistema protuzračne odbrane Patriot na sirijskoj granici neistinite, izvijestio je predstavnik ministarstva obrane Turske.

Vijest je jučer prva objavila američka agencija Bloomberg i proširila informaciju da je Ankara od Washingtona tražila da postavi sustave Patriot blizu granice sa Sirijom, “kako bi odvratila Rusiju od Idliba”.

Izvor je rekao da će, ako sustavi protuzračne obrane budu raspoređeni u provinciji Hatay, turske zračne snage moći izvesti operacije protiv sirijskih vladinih snaga.

Međutim, tursko ministarstvo obrane je izvijestilo o dva mrtva i pet ranjenih vojnika, ali i da Ankara namjerava postići dogovor s Moskvom o Idlibu, jer, prema Erdoganu, “do sada nije bilo zadovoljavajućih rezultata”.

U tom smislu je možda nabolje objaviti kratku snimku terorista prije napada na Nairab i onoga što je na bojnom polju ostalo od njih, ali te prizore ne preporučujemo za gledanje osjetljivim, a posebno mlađim osobama.

Exit mobile version