<

OVO NIJE DOBRO Isplivali zastrašujući detalji oko srušene letjelice u Zagrebu

Prema do sada prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle tokom uviđeja, na zagrebačkom Jarunu sinoć se srušila se bespilotna letjelica.
Podsjećamo, iza 23 sata u Zagrebu se čuo glasan prasak. Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater.
U zemlji su ostali dijelovi konstrukcije za koju se ispostavilo kako, po svemu sudeći, pripadaju letjelici.
Jedna od mogućnosti je bila i da se radi o objektu iz svemira, javljaju hrvatski mediji. No, uviđej za sada upućuje da se ipak radi o bespilotnoj letjelici.
Pronađena dva padobrana
Kako javlja Index.hr iz dobro obaviještenih izvora, s dva padobrana koji su pronađeni na dvije lokacije na Jarunu, više od kilometar od mjesta gdje je nastao veliki krater u zemlji, nisu se spustili ljudi, nego se vjerojatno radi o dijelovima letjelice u kojima su spašeni podaci.
Pojavile su neslužbene informacije da je tokom očevida utvrđeno da se na dijelovima letjelice nalazi petokraka i natpisi na ruskoj ćirilici, no za to nema nikakve službene potvrde.
Nema ni potvrde o kakvoj se točno besplotnoj letjelici radi.
Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive napisao je kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i videa iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, besplilotna izviđačka letjelica.
Rogoway vjeruje da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.
Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, piše Rogoway.
Fascinantan komad hardvera
Jedno krilo je, piše dalje, ostalo uglavnom netaknuto što je omogućilo potvrdu slutnje da se radi upravo u tom dronu.
– Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana – piše Rogoway.
Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu, pojašnjava se na The War Zone.
Kada bi se ova nagađanja pokzala tačnim, pad sovjetske bespilotne letjelice korištene u Ukrajini na Zagreb bio bi jedan od najbizarnijih događaja do sada u ratu Rusije i Ukrajine.
 
Magazin PRESS / Avaz
<