<

Ovo je prva džamija u Sloveniji, sagradili je Bošnjaci 1916. godine/ U svijetu postoji samo 6 fotografija

Povodom otvaranja, navodno prve džamije u Sloveniji, oglasio se i banjalučki kolumnista D.Bursać. Naime, on je na svom Facebook profilu objavio kratku priču o zaboravljenoj prvoj džamiji u Sloveniji o kojoj malo ko zna…

“Ispričaću vam jednu zanimljivu, nevjerovatnu, a istinitu priču.

Ovo što gledate je džamija u Logu pod Mangartom u Sloveniji, sagrađena 1916. godine. Sagradili su je Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona koji su se na Soškom frontu borili protiv Italije.

Bili su toliko dobri i hrabri ratnici da su stanovnici Kranjske Gore dugo plašili Italijane kako na planinskom prevoju Vršič i dalje stoluju trupe Bošnjaka. Italijani nikada nisu osvojili ovaj prevoj niti su se spustili do Ljubljane, ali su nakon Prvog svjetskog rata iz osvete do temelja srušili ovu džamiju, a na mezarje 102 bošnjačka vojnika postavili krstove. Tek 2007. na mezarje su vraćeni nišani.

U svijetu postoji svega 6 fotografija ove džamije. Jedno vrijeme se spekuliso o njenoj obnovi, ali se od toga odustalo.

Ovo ljeto, otvara se moderna, predivna džamija u Ljubljani za koju većina medija greškom tvrdi da je prva u Sloveniji, što nije tačno. Ona je možda i nastala zbog hrabrosti ljudi koji su napravili prvu džamiju.

Ove ljude i ovu priču ne bi smjeli nikada zaboraviti!”

Izvor:  Sandžak danas

<