<

“OVO JE OKUPACIJA, MI SMO OVDJE NAPADNUTI”: Dodik pao u očaj, proživljava najgore dane političke karijere (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je (ponovo) za RTRS govorio o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Kao i do sada osporavao je legalnost njegovog imenovanja.

“Recite mi na osnovu čega ste postavljeni? Na osnovu čega ste ovdje došli? Koji je dokument predvidio način na koji će te biti visoki predstavnik? Imate li ijednu uzansu koja govori o tome da je poštovano međunarodno pravo? Niste poštovali Dejtonski sporazum, odnosno Aneks 10 u kojem jedino postoji viski predstavnik, a ne postoji i Ustavu, ni u Opštem okvirnom sporazumu. Nigdje se ne pominje, već samo u Aneksu 10 kao visoki predstavnik”, rekao je Dodik za “RTRS”.

Dodik je rekao da je imenovanje Schmidta “blefiranje, podvala i nezakonito ponašanje koje mogu sebi da priušte veliki, moćni, argonatni i bezobrazni, ali mi koji smo mali moramo podosta da trpimo”.

“To može da ima i pokušaje i ubjeđivanje da treba možda da izdržimo i sačekamo neka druga vremena kako bi konačno uvažili ono što smo postigli na međunarodnom planu a to je da smo ravnopravan entitet ravnopravnih konstitutivnih naroda… Međunarodna zajednica sve što čini laže i bori se za koncept BiH koji jedino podržavaju Bošnjaci, s namjerom da se isele i Hrvati i Srbi. Sa Hrvatima i uspjevaju, ali Srbi ostaju značajan faktor i to im postaje problem”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovo se posljednji događaji u BiH mogu nazvati okupacijom.

“Oni kažu da imaju NATO, Alteu… To nema veze se politikom, oni su tu da spriječe neki sukob i incident a ne da se bave politikom… Sad smo vidjeli da je to prijetnja jer je rečeno ‘ovdje postoje snage, one će nešto uraditi’”, rekao je Dodik i dodao:

“Moj način političke borbe je do kraja, neću odustati od borbe za Republiku Srpsku i nikada ne bih sebi dopustio da prihvatim nelegitimnost koja dovodi do ukidanja Republike Srpske.”

On je istakao “da RS ima jedinstven stav, da je NSRS jasno rekao da visoki predstavnik nije legalno izabran i iz toga proizlazi da on ne može da djeluje”.

“Što se tiče institucija Republike Srpske, mi ćemo uvijek djelovati kao reakcija, mi nismo preduzeli nijednu akciju već reakciju, to je naše pravo da se branimo. Mi smo ovdje napadnuti jednim besramnim pokušajem satanizacije i kvalifikacija koji treba da uništi naš entitet i identitet”, rekao je Dodik.

<