<

Ove poznate osobe su prešle na islam, promijenili su običaje i ime

Promjenom religije pristali su na promjenu imena, a morali su mijenjati i mnoge navike i običaje kojima su do tada bili vjerni

Objavom na Twitteru pjevačica Sinead O’Connor obavijestila je svoje fannove kako je promijenila vjeru i da je prešla na islam te da ima novo ime – Shuhada Davitt.

“Želim ponosno objaviti da sam postala muslimanka. Bio je to prirodni zaključak mog inteligentnog teološkog putovanja. Sve svete knjige vode prema islamu. Imat ću i novo ime. Zvat ću se Shuhada”, napisala je pjevačica. Glazbenica je na društvenoj mreži podijelila i video kako uči ezan, što je muslimanski poziv na molitvu. “Ovo je moj prvi pokušaj učenja, neke riječi još uvijek izgovaram krivo, ali ovo je samo prvi od mnogih pokušaja koji slijede”, napisala je. Irska glazbenica nije jedina poznata osoba koja je prešla na islam.

Učinio je to i Cat Stevens još davne 1977. godine. Ovaj britanski glazbenik švedsko-ciparskog podrijetla godinu dana nakon što je prešao na islam promijenio je i ime i od tada se zove Yusuf Islam. Neko se vrijeme bio povukao i s glazbene scene, a vratio se opet 1985. godine kada se posvetio izvođenju islamske glazbe.

Pjevačica Janet Jackson odlučila je prijeći na islam kada se udala za biznismena iz Katara Wissama Al-Mana. Prije prelaska na islam htjela je sinu dati ime Michael po pokojnom bratu, ali kad je prihvatila vjeru svog supruga, promijenila je mišljenje i sinu je dala ime Eissa. Janet je prelaskom na islam prihvatila običaje ove vjere i u javnost je izlazila pokrivena, a njezini su prijatelji tada govorili kako intenzivno uči sve običaje te vjere. – Osjeća kao da je pronašla svoje novo utočište i dom i posvećena je vjeri – rekli su tada njezini prijatelji.

Nogometaš Franck Ribéry 2002. godine prešao je na islam i preuzeo muslimansko ime Bilal. – Smatram da sam postao jači, mentalno i fizički, otkako sam prešao na islam. Religija nije promijenila moju osobnost ili moju percepciju svijeta – rekao je nogometaš.

Boksač Mike Tyson odgojen je u katoličkoj obitelji, ali prije nekoliko godina, dok je bio u zatvoru zbog optužbi za silovanje, odlučio je prijeći na islam. Jako je posvećen religiji i prije osam godina posjetio je Meku i obavio hadž. Jermaine Jackson baš je poput svoje sestre Janet bio odgajan kao Jehovin svjedok, ali nakon što je posjetio Bahrein, odlučio je promijeniti vjeru.

Prešao je na islam. U jednom intervju rekao je kako je uvjeren da bi njegov brat Michael živio dulje da je poput njega prihvatio islam. Na islam je prešao i američki glumac i reper Dante Terrell Smith poznatiji kao Mos Def.

Ili si posvećen poslu ili željama tako da je najbolji način da provedete život pokušavajući biti posve posvećeni molitvi i Alahu – rekao je jednom Mos Def.

Večernji.hr

<