<

Ove Islamske Android aplikacije morate imati

Kur’an Majeed

Aplikacija Kur’an Majeed (Quran Majeed) omogućuje vam da imate kopiju Kur’ana na vašem mobilnom uređaju koji možete čitati bilo gdje da se nalazite. Kur’an je putem ove aplikacije dostupan na 45 jezika.

Ramadan Legacy

Aplikacija Ramadan Legacy omogućuje korisnicima da prate njihova dostignuća tokom ovog svetog mjeseca. Također, možete vaše ramazansko putovanje podijeliti i sa ostalim korisnicima kroz vaša razmišljanja i fotografije.

Insta Deen Lite

Putem aplikacije Insta Deen Lite, vjernici mogu dijeliti hadise i ajete iz Kur’ana ili neke druge citate o Islamu na društvnenim mrežama.

mNamaz

mNamaz je sveobuhvatna aplikacija koja vam pruža sve što vam je potrebno za obavljanje namaza i uzimanje abdesta na ispravan način. Korak po korak objašnjenja će vam olakšati proces i omogućiti vam da obavite namaz i uzmete abdest bez propusta. Uz to, aplikacija sadrži koristan kibla kompas koji će vam pomoći da se lako orijentišete prema Meki.

Jedinstvena karakteristika mNamaz-a je što sadrži transkripciju i audio primjere svih dova, sura i zikrova u namazu, što će vam omogućiti da učite na pravi način i izgovorite svaku riječ tačno.

3. mSufara

Želite naučiti arapsko pismo i usavršiti čitanje Kur’ana? Za vas je aplikacija “mSufara”!
Naša aplikacija je namijenjena učenicima svih nivoa koji žele poboljšati svoje čitanje Kur’ana i razumijevanje arapskog pisma.

Uz “mSufaru”, možete završiti lekcije i vježbe u svom tempu, a zatim provjeriti svoje znanje pomoću kvizova nakon svake lekcije. Naša aplikacija ima više tema koje možete odabrati, pa možete prilagoditi svoje iskustvo učenja svojim preferencijama.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslim Dua Now

Aplikacija Muslim Dua Now ima veliki katalog islamskih dova koje su podijeljene u 18 kategorija. Za sve dove ili molitve dostupan je i prijevod.

Zabihah

Aplikacija Zabihah pomaže muslimanima da pronađu najbliži halal restoran u njihovoj okolini. Pored restorana, vjernici mogu pronaći i najbliže markete i džamije.

Vaktija.ba je od danas dobila i svoju aplikaciju za android pametne telefone i time unaprijedila sve varijante vaktija koje smo do sada imali prilike koristiti.

 

 

U skladu sa jednostavnosti web-verzije, i aplikaciju krasi jednostavan dizajn. Međutim, iza te jednostavnosti se krije pregršt opcija kojima se savršeno upravlja informacijama o namaskim vremenima kao i podsjetnicima.

Moguće je urediti podsjećanje za svaki namaz, i to tako da odvojenim alarmom najavljuje skori dolazak namaskog vremena (do 1h ranije), a potom i diskretno upozorenje da se namasko vrijeme primaklo.

Aplikacija takođe omogućava automatsko gašenje tonova uređaja (ili prebacivanje na vibraciju) tokom perioda obavljanja namaza, te ponovno aktiviranje prebacivanje uređaja u normalni rad. Veoma korisna opcija je i brojač koji pokazuje koliko vremena je ostalo do narednog namaza.

U izradi aplikacije se mislilo i na posebnost džume u odnosu na podne, te postoje opcije kojima se i to može uskladiti sa svojim navikama.

U slučaju ranije obavljenog namaza, poput “ranog sabaha” koji npr. postači obave u prvom vremenu nakon zore, može se isključiti naredni alarm za sabah. Aplikacija će alarm za naredni dan normalno aktivirati u skladu sa ranijim podešavanjima.

Aplikacija je besplatna i ne sadrži nikakve reklame

Vaktija.ba aplikaciju mogu besplatno sa Google Play preuzeti svi korisnici android pametnih telefona. Očekuje se razvoj aplikacije i za platforme iOS i WinPhone.

Aplikaciju duži period razvija tim entuzijasta i nakon temeljitog testiranja konačno su pustili aplikaciju u javnost. Radi se o veoma uspješnim programerima koji imaju iza sebe cijeli niz velikih projekata ali ne žele promovisati sebe niti ostale svoje djelatnosti, te nismo u prilici navesti njihova imena. Velika upornost je uložena da ih dovedemo u studio radija BIR ali ipak čvrsto stoje iza odluke da im je važnija čistoća nijeta od popularnosti.

Web-stranica Vaktija.ba postoji od 2008. godine i na njoj se nalazi samo ono što joj ime kaže: vaktija. Ukrašena je samo prijevodom devetog ajeta sure Al-Muminun: “I koji molitve svoje na vrijeme obavljaju.” Tako je pod “info” linkom navedena poruka: “Vaktija.ba je stranica informativnog sadržaja, namijenjena svima onima koji žele saznati namasko vrijeme online i onima ‘koji molitve svoje na vrijeme obavljaju’.”

Vaktija je poseban kalendar koji sadržava namaska vremena, tj. vremena pet dnevnih molitvi muslimana. Namaska vremena na web-stranici i aplikaciji su preuzeta iz Takvima koji izdaje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Prvobitno je Vaktija.ba sadržavala samo vaktiju za Bosnu i Hercegovinu ali je odnedavno uključeno i područje Sandžaka, te će se i aplikacija moći koristiti u tim područjima.

<