<

Orbán: Velike mase muslimana dovode se u Evropu, Zrinski bi znao šta napraviti

Katolički tjednik Glas koncila objavio je intervju s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. S Orbanom su razgovarali glavni urednik Branimir Stanić i novinar Ivan Tašev koji su događaj opisali zaključkom „bio je to razgovor među kršćanima“. To je uostalom vidljivo iz naslova u kojem je citirana misao mađarskog velikodršca „Kršćanstvo je stvorilo slobodnog čovjeka, obitelj i naciju“.

U intervjuu je spomenut i odnos MOL-INA, koji opterećuje odnose Hrvatske i Mađarske.

Orban je politiku opisao kao borilačku vještinu koja traje dan i noć. Spomenuo je da će sljedeće desetljeće „obilježiti epidemije i migracije“, a govorio je i o odnosu s papom Franjom, Svjetskom euharistijskom kongresu koji će se održati u rujnu u Budimpešti te kršćanskoj baštini srednjoeuropskih naroda. Pritom je priznao kako „doista postoji razlika u stajalištima i pristupima Svetoga Otca i mađarske vlade u odnosu prema migracijama, koja je očita i vidljiva cijelomu svijetu. Mi smo snažno protiv migracija, a Katolička Crkva ima svoje stajalište. Iz toga se lako može konstruirati priča da se Sveti Otac i predsjednik mađarske vlade »ne razumiju«, »ne slažu«, te da se, najzad, »ne žele ni vidjeti«. Usput je, prilično jasno dao do znanja kako Ivana Pavla II preferira u usporedbi s Franjom: „Poljski papa značio je i političko izbavljenje jer izbavljenje je čin slobode, on nam je donio to izbavljenje u političkom smislu. Smatramo da se ne bismo riješili komunista da nismo imali poljskoga papu. Možemo biti vjernici ili ne, ali poljskoga papu možemo poštovati kao svetca.“

Branio je i svoju sve veći bliskost s komunističkim režimom u Kini. „Mađarsko gospodarstvo vezano je za izvoz – dakle, mi moramo biti u poslovnom odnosu sa svijetom. A činjenica je da težište svjetskoga gospodarstva prelazi na istok, dakle mađarski mladi moraju se osposobiti za poslovanje podjednako u zapadnom i istočnom svijetu“, rezonira Orban.

‘Migracije su zlo’

Isto tako, još jednom je potvrdio da su za njega podjednako zlo migracije i zapadna liberalne demokracije. Orban kaže „zapadnjaci su odlučili živjeti u postnacionalnom i postkršćanskom svijetu, i mi to poštujemo. No oni žele još više. Oni žele da i mi živimo na taj način“. A potom će dodati:

„Potpuno smo uvjereni da se migracija ne događa spontano, nego organizirano. To na zapadu smatraju teorijom zavjere, no sve je to ipak organizirano s političkim i poslovnim motivima, a posljedice toga bit će dovođenje velikih muslimanskih masa na europski kontinent. Smatram da svi koji se ne budu branili za 20 godina neće prepoznati svoju zemlju. Promjena će se dogoditi uz vanjski utjecaj, koji im je jednostavno nametnut. Mislim da bi Nikola Zrinski znao što se treba učiniti u takvoj situaciji“.

S profesionalnog gledišta, velika je šteta jer su urednik i novinar Glasa koncila, propustili ovom ljubitelju Hrvatske propustili postaviti sljedeće pitanje: „Gospodine Orban, zašto ste u svoj ured stavili kartu Velike Mađarske na kojoj su ucrtani i dijelovi Republike Hrvatske?“

Bez tog pitanja, ovaj intervju je čavrljanje ideoloških istomišljenika.

<