<

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Svrha je dopuna prekršajnim odredbama u vezi s nasilničkim ponašanjem u saobraćaju.

Đapo smatra da bi od velike važnosti bilo ukoliko bi se ovaj zakon nadopunio odredbama koje regulišu nasilničko ponašanje u saobraćaju, a koje već postoje u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Prolazak kroz crveno i vožnja na jednom točku

Te odredbe u RS-u definiraju nasilničko ponašanje vozača kao “ponašanje vozača motornog vozila koje je u gruboj suprotnosti sa saobraćajnim pravilima, odnosno prilikom koga vozač ne pokazuie obzir prema sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju”.

U entitetskom zakonu to se naročito odnosi na situacije kada se kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 50 km/h u naselju i 80 van naselja, kada vozi motocikl na jednom točku, vozilom pređe kroz raskrsnicu, kada mu je to svjetlosnim signalom zabranjeno te pretiče kolonu i pri tome se kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 80 KM/h.

o72info

<