<

Odgoj djece: Brat je bratu suparnik

Ljubomora među djecom tema je koja muči većinu roditelja. Ponekad ova situacija postaje toliko bezizlazna da kuća u jednom trenutku postaje bojno polje. S jedne strane, tu su braća koja se gledaju poprijeko, a s druge strane, bespomoćnost roditelja, koji se poput saobraćajnog policajca bore da ih rastave.

Šta je ta bratska ljubomora koja okreće braću jednog protiv drugog i koja roditelje dovodi u bezizlaznu sitauciju? Zašto su braća i sestre ljubomorni jedni na druge? Da li je ljubomora dio djetetovog karaktera ili se ona razvija kasnije?

Ljubomora mu je u krvi

Opisujući ljubomoru svoje djece, roditelji koriste izrazi kao što su: ”Takav je od djetinjstva. Nikako se ne slaže s bratom (sestrom). Ljubomora mu je u krvi.” Koliko je ova definicija ispravna? Da li se osjećaj ljubomore zaista putem gena prenosi iz generacije u generaciju?

Ljubomora je nešto koji se nalazi u ljudskoj prirodi. Čovjeku je neophodan ovaj osjećaj kako bi nastavio sa životom i prigrlio vrijednosti koje posjeduje…

Razoreni osjećaji uzorkuju ljubomoru

Ako već u ljudskoj prirodi postoji osjećaj ljubomore, zašto onda neki ljudi osjećaju bolesnu ljubomoru, dok je drugima ovaj osjećaj potpuno stran?

Odgovor na ovo pitanje skriven je u pogrešnim metodama koje se koriste u odgoju djece. Pogrešne metode mogu uzrokovati da čovjekov najneviniji osjećaj ljubomore postane ili pretjeran ili se u potpunosti ugasi.

Većina roditelja smatra da je pretjerana ljubomora dio djetetovog karaktera. Međutim, glavni činilac ovdje je nesvjesno uništavanje djetetova svijeta osjećanja.

Jednak odnos prema djeci pospješuje ljubomoru

Govoreći s aspekta ličnog iskustva, jedan od osnovnih razloga ljubomore među braćom (sestrama) jeste nastojanje roditelja da se prema djeci ophode jednako.

Međutim, nijedno dijete nije isto, bilo da je riječ o njegovu karakteru ili o činjenici da je na svijet došlo prije ili poslije. Nastojanje da se, ne uzimajući u obzir ove razlike, roditeljskom milošću izjednače djeca, znači uvredu za dijete koje je ispred te linije jednakosti. Tlačenje čovjeka na račun nekog drugog samo potpaljuje ljubomoru.

Zamislite, molim vas, da imate djecu blisku po uzrastu. Ova dva brata (sestre) međusobno se svađaju. A vi ih nastojite smiriti tako što oboje djece kaznite istom kaznom. Čak i ako ste vi postupili jednako prema oboma djece, nesvjesno ste ponizili jedno (ili oboje djece). Naprimjer, recimo da je jedno dijete starije – da li smatrate da je ispravno da i starije i mlađe dijete dobiju istu kaznu? Kazniti istom kaznom dvoje djece možda djeluje kao jednakost, međutim u odgoju djece uzrokuje nepravdu.

Nastavimo s istim primjerom.

Recimo da je jedno od vaše djece, koja su počinila istu grešku, veoma emotivno, a drugo ravnodušno. Ako osjećajnom djetetu kažete: ”Pomakni se”, ono će se rastužiti i sedmicu će biti ljuto na vas. A ravnodušnom će djetetu biti sasvim svejedno.

Koliko god vi, u ovoj situaciji, mislili da se prema djeci ponašate jednako, osjećaji koje ste probudili u djetetovu unutrašnjem svijetu pokazuju da ova jednakost sadrži i nepravdu.

Nepravda rađa ljubomoru

Roditelji koji se trude da ispoštuju načelo jednakosti u vezi koju su stvorili sa svojom djecom ne bi smjeli zaboraviti da naprave rendgenski snimak djetetova emocionalnog svijeta. Jednako ophođenje prema djeci mora sadržavati jednakost u pitanju osjećaja koji se probude u djetetovu emocionalnom svijetu.

Recimo da ste planirali izaći u grad kako biste kupili poklon djetetu. Kupili ste iste igračke za svoju dvojicu sinova istog uzrasta (kako se ne bi svađali). Da li ste ispravno postupili?

Ako jedno od vaše djece voli društvene igre, a drugo matetmatičke igre, mogu li igračke koje ste kupili probuditi isto uzbuđenje i radost kod oba djeteta?

Otišli ste kući i s velikom radošću podijelili igračke. Međutim, jedno dijete ste mnogo obradovali, a drugo je otišlo u ćošak s riječima: ”Svakako, bratu uvijek kupujete najljepše igračke…”, iznijelo svoje unutrašnje osjećaje. Misleći da ste postupili pravedno i jednako, odgovorili ste: ”Ali obojici sam kupila istu igračku. Ja ovdje ne vidim ništa zbog čega bi trebao biti tužan.”

Međutim, ovim ste samo još više rasplamsali osjećaj ljubomore, koji je u djetetu prisutan još od rođenja.

Nepravda podstiče nepovjerenje, a nepovjerenje izaziva ljubomoru

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najvažniji moment odgoja djece jeste osjećaj pravednosti. Ukoliko dijete, iz ovog ili onog razloga, osjeti da se prema njemu ne postupa pravedno, tj. da mu roditelji čine nepravdu, ono će pasti u krizu od povjerenja. Ukoliko dijete jednom osjeti nepovjerenje prema roditeljima, to znači da je na snagu stupio drugi okidač za ljubomoru…

Gubitak statusa i ljubomora

Nepravedno ponašanje prema djeci razlog je gubitka statusa kod djece. A gubitak statusa jedan je od najvažnijih uzroka pojave ljubomore.

Pretjerano zanimanje za najmlađe dijete, koje je tek stiglo u kuću, može uznemiriti starijeg brata. Dijete koje je jedno vrijeme bilo vladar kuće može početi paničariti vođeno osjećajem gubitka kontrole. Ono što roditelji trebaju uraditi u ovoj situaciji jeste da se prema starijem djetetu ponašaju kao prema odraslom djetetu, a prema novom bratu kao prema bebi. Starijem djetetu trebaju pokazati da nije izgubio status koji je ranije imalo, čak mu trebaju dati do znanja kako ga činjenica da je postao stariji brat (odnosno sestra) stavlja na još važniju poziciju u kući.

Razlika u godinama među djecom utječe na ljubomoru

Ljubomoru kod djece izazivaju ne samo odnos roditelja prema njima nego i neočekivani vanjski utjecaji. Jedan od njih je i razlika u godinama među braćom. Ukoliko jedno trogodišnje dijete dobije brata (sestru), veoma je vjerovatno da će se između njih javiti ljubomora. Jer su djeca uzrasta tri do četiri godine ”egocentrična”. Ne vole dijeliti. Dijete koje dobija brata (sestru) u ovom periodu, koji se naziva i mini adolescencija, osjeća veliku nelagodu zbog toga što će dobivati manje pažnje, što će morati dijeliti svoje stvari te što će se fokus usmjeriti na nekoga drugog.

Ukoliko roditelji na težinu u vezi s odgojem djece ne žele dodati još i ljubomoru među djecom, trebaju voditi računa o vremenu u kome planiraju imati djecu.

”Ima iste oči kao otac”

Još jedan od razloga koji pospješuju ljubomoru među braćom (sestrama) jeste poređenje djece, sličnosti jednog djeteta s nekim od odraslih iz porodice te osjećaj drugog djeteta da je isključeno iz kruga porodice. Izjave poput: ”Ima iste oči kao otac” ili ”Osmijeh mu je baš kao u majke”, upućene jednom djetetu, samo pospješuju osjećaj ljubomore kod drugog djeteta.

Ukratko, možemo reći da pogrešne metode koje se primjenjuju u odgoju djece pospješuju potpuno prirodni i ljudski osjećaj ljubomore. Gledajući s ovog aspekta, roditelji trebaju upoznati unutrašnji svijet svoje djece i ostvariti komunikaciju s njima vodeći računa o njihovoj poziciji unutar porodice.

Odnos roditelja i djece ne bi se trebao oblikovati na temelju jednakosti, nego na temelju pravičnosti. Dijete se uvijek treba osjećati sigurno i mirno unutar porodice te ne bi trebali imati osjećaj kako su mu osjećanja povrijeđena.

Ne treba zaboraviti da je brat bratu suparnik. Način na koji sjedite, stojite, govorite, čak i najmanji gest djeca mogu pogrešno razumjeti i atmosfera u kući u jednom se trenutku može okrenuti protiv vas.

Izvor: ”GREŠKE U ODGOJU DJECE KOJE SMATRAMO ISPRAVNIM”

Autor: Adem Güneş

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

<