<

Od Milorada Dodika na državnoj televiziji Turske tražili da objasni šta to znači “miran razlaz”

Članovi Predsjedništva BiH održali su danas sastanak u Ankari sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prilikom je kazao da bh. entitet Republika Srpska primarno želi “razgovor i dogovor svih konstitutivnih naroda na bazi slova Dejtonskog sporazuma, te Bosnu i Hercegovinu bez visokog predstavnika i njegovih intervencija”.

– Ako idete sa sjevera preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. Vidjeli ste u primjeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju – rekao je.

Naglasio je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa autoputom u Srbijiu. S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju ću spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu.

Dodik je istakao da je važno imati stabilnog partnera u pogledu obezbjeđivanja finansija.

– U ovom trenutku neće se raditi elaboracija vezana za konkretne finansije, jer će trebati da se napravi neka vrsta projekta, ali idemo ka realizaciji da se mogu angažovati firme, koje će projektovati. Mi smo već na dionici puta od Rače prema Bijeljini izvršili izuzimanje zemljišta i uredili imovinsko-pravne odnose. Imamo obećanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će na toj dionici pomoći sa 100 miliona evra i veoma brzo ćemo krenuti sa radovima od mosta na Rači prema Bijeljini, pa i prema Brčkom – pojasnio je Dodik.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza cijelog projekta pomenutog autoputa koji će povezati Beograd i Sarajevo.

Turska je prihvatila da kreditira i obezbijedi novac i da glavni izvođači budu turske firme.

– To je uobičajena praksa, kada imate ovakve međudržavne aranžamane. Ovaj današnji sporazum i jeste u toj funkciji da obezbjedi sinergiju između kompanija iz Turske i Republike Srpske i FBiH. Turska je prisutna na našim prostorima i istorijski, ali i u posljednje vrijeme i privredno, daleko više u Srbiji nego u BiH. Realne investicije su uvijek dobrodošle – rekao je Dodik.

Bilo je zanimljivo čuti i kako Turska vidi unutrašnje probleme u BiH, kao i cjelokupnu političku situaciju.

– Turska dobro zna naše unutrašnje probleme. Gostovao sam na državnoj televiziji Turske, i tražili su da im objasnim šta to znači “miran razlaz”. Mi primarno hoćemo razgovor i dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata na bazi Dejtonskog sporazuma, bez intervencija visokog predstavnika. Ukoliko to ne bude moglo, mislim da je pristojno pričati i o toj varijanti. Bilo bi suludo bilo kakav rat potezati. Nama je na pameti samo mir, koji je uslovljen činjenicom da ljudi žive slobodno, bez bilo kakvih pritisaka. Turska jako dobro poznaje situaciju. Ne možemo da krijemo da imaju simpatije prema Bošnjacima, ali oni žele da pokažu da su za saradnju cijele BiH – zaključio je Milorad Dodik za RTRS.

Od Milorada Dodika na državnoj televiziji Turske tražili da im objasni šta to znači “miran razlaz”

<