<

Obrazovni rat saopćenjima: Prosvjetari najavili generalni štrajk, Vlada USK napravila presedan

Ipak generalni štrajk u svim srednjim i osnovnim školama prvog dana školske 2019.-2020. godine.

Nimalo neočekivano, u Krajini će školska godina početi sa generalnim štrajkom prosvjetara. Saopćenjem za javnost, sindikalne vođe potvrdili su da će prosvjetni radnici odrađivati minimum poslova, što znači da učenici završnih razreda i osnovnih i srednjih škola će imati nastavu. Saopćenjem su javnosti rekli da vlasti Unsko-sanskog kantona nisu ispunili svoj dio pogodbe, odnosno odredbe Kolektivnog ugovora potpisanog krajem 2017. godine.
Vlastima su sindikalisti zamjerili što su još 12. jula aktivirali Odluku o stupanju u generalni štrajk početkom nove školske godine, a na proces mirenja pozvani su tek 22. augusta. Sporan je za sindikaliste Pravilnik o pedagoškim standardima, rješavanje pitanja tehnološkog viška, plate, odnosno isplatni koeficijent. U saopćenju za javnost kažu da nisu ništa dobili od vlasti što su tražili, ne ulazeći u konkretne detalje, osim dijela u kojem novopostvaljene direktore optužuju da vrše mobing nad zaposlenicima tražeći od uposlenika potpise „ko jeste, a ko nije za štrajk“, što je direktno kršenje radničkih prava u smislu onemogućavanja legitimne sindikalne borbe. Tvrde i da su predstavnici vlasti cijelo vrijeme pokušavali sindikaliste optužiti za teško stanje u USK-a. „Okrivili su radnike u obrazovanju za nezakonito zapošljavanje, kršenje Zakona o javnim nabavkama, probijanje budžeta i sl.“, stoji u saopćenju Sindikata predškolskog i osnovnog, te srednjeg obrazovanja USK.

Druga strana, predstavnici vlasti Kantona 1, na čelu sa premijerom u poslijepodnevnim satima prave presedan. Prvi put, premijer šalje otvoreno pismo u javnost u kojem prezentuje rad Mirovnog vijeća u pregovorima sa predstavnicima Sindikata srednjeg, te osnovnog i predškolskog odgoja USK-a. Mnogo više detalja se dotakao u ovom pismu prvi čovjek Vlade USK-a, te tvrdi da su povećane plate u maju, a da se za august planira povećanje plata sa punim koeficijentima i osnovicom od 302. Tvrdi i da je vlast u proteklom periodu na osnovu dugovanja koje nemaju karakter plata, (dugovanja se odnose na 2017. i 2018. godinu) isplatila za prosvjetu 5 miliona maraka. A onda se dotiče i navodnog kriminala koji je komisijskim nadzorom otkriven, a odnosi se na finansijske malverzacije i neodgovoran rad u školama širom USK. Doduše, nije javnost upoznata da li su vlasti ova saznanja podijelili sa Kantonalnim tužilaštvom-a valjda bi trebalo biti upoznato? Premijer dodaje, prihvaćeni su skoro svi sindikalni zahtjevi, osim onog koji se dotiče Pravilnika o tehnološkom višku, tj. da se isti stavi van snage. To je odbijeno-prigovor sindikalista se odnosio na traženje da se pri bodovanju ukine prednost članovima porodica poginulih boraca. Odbijen je još jedan zahtjev, a odnosi se na zapošljavanje 20 knjigovođa, što bi budžet opteretilo za 600 hiljada KM godišnje.

U saopćenjima se i sindikalisti i vlasti obraćaju prosvjetnim radnicima. Ovi prvi pozivaju prosvjetare na slogu i jedinstvo unutar sindikata. Vlast prosvjetare poziva da pregledaju zapisnike sa sastanaka Mirovnog vijeća i šefova sindikata, pa sami zaključe da li su ih njihovi sindikalni predstavnici upoznali sa svim onim na što vlast pristaje, odnosno ne pristaje.

Da je transparentno bilo od početka, 2014.,2015.,2016.,2017,2018.godine, mnogo šta se moglo spriječiti, ali smo došli do situacije da se obrazovni proces mora detaljno liječiti.

cazin net

<