<

Objavljeni snimci kako maskirani muškarci mlate migrante palicama i tjeraju iz Hrvatske /VIDEO/

RTL-ova “Potraga” objavila je uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama, udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia”.

Sve je snimljeno u julu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Spomenuti događaj iz objavljenog videa snimljen je u blizini mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Nasilne deportacije, tzv. pushbackovi, protjerivanja s hrvatskog tla uz primjenu sile pri kojima policija oduzima mobitele, lične stvari i dokumente, redom su svjedočanstva izbjeglica o kojima su dosad izvještavali brojni domaći i strani mediji, ali i domaće te međunarodne nevladine organizacije. Osobe na ovoj snimci nemaju nikakvih oznaka na svojim uniformama.

 

Osim usporedbe jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimci, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili, da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska kompanija HS produkt, koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična tonfa-palica, koja se zadužuje jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj, objavio je RTL

<