<

Obećanje ludom radovanje: Tegeltija obećao da će crkva u avliji nane Fate Orlović biti uklonjena

Početkom ove godine predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je “da je proces uklanjanja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine”.

Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava – kazao je tom prilikom Tegeltija.
Skoro četiri mjeseca kasnije ništa se konkretno nije uradilo po tom pitanju. Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je 1. oktobra 2019. presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Tada je naglašeno sljedeće: “Sud je zaključio da odgovorna država treba da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kada ova presuda postane konačna, poduzme sve neophodne mjere kako bi osigurala izvršenje odluke”.
No, ubrzo je uslijedila pandemija koronavirusa koja je vlastima u bh. entitetu Republika Srpska poslužila kao izgovor da za 19 mjeseci ne sprovedu presudu Suda. Nema nikakvih naznaka da će se to uskoro desiti, piše Faktor.ba.

Niko nas nije kontaktirao. Ništa se ne dešava. Očekivali smo da će se ispuniti silna obećanja, ali ništa od toga – kaže nam Mirza Karić, zet nane Orlović.
Dodao je da se nana Fata osjeća dobro.

Prima terapiju, nalazi se s nama ovdje u Srebreniku. I ona kao i mi iščekuje vijesti iz Konjević Pollja – istakao je Karić.
U jednom od ranijih razgovara nana Fata nam je kazala:
Kažu, sve će biti gotovo na proljeće. Dobro, sačekat ćemo proljeće. Ako šta saznate, javite mi, da mi uzmete muštuluk – poručila je u februaru nana Fata Orlović.
Ni njen advokat Rusmir Karkin nije optimista.

Nemamo nikakvih informacija da će se uskoro nešto početi dešavati kada je u pitanju uklanjanje crkve. Očito da ne postiji volja u RS-u da se to konačno učini. Mislim da je Sud u Strazburu trebao izvršiti pritisak na BiH i entitet RS kako bi se ovaj proces konačno završio.
Nisam optimista da ćemo uskoro čuti pozitivne vijesti. Vidite, Milorad Dodik traži mirni razlaz u BiH, zato se ne treba čuditi nepoštivanju prava Bošnjaka u RS-u koji je u tom dijelu naše države u manjini – naglašava Karkin.

 

senzor.ba

<