<

OBAMINI MEMOARI ZATRESLI SVIJET: Bivši predsjednik SAD-a otkrio sve o Putinu, Erdoganu, Sarkozyju…

Radi se o njegovim memoarima u kojima je otkrio svoje dojmove o Davidu Cameronu, Vladimiru Putinu, Nicolasu Sarkozyju, Angeli Merkel i ostalim državnicima, piše BBC.

Obama u memoarima bivšeg britanskog premijera Camerona opisuje kao urbanog i samopouzdanog čovjeka koji mu se svidio, ali se s njegovom ekonomskom politikom nije slagao.

– Cameron je usko pratio pravovjernost slobodnog tržišta, obećavši biračima da će njegova platforma smanjenja deficita i smanjenja državnih usluga, zajedno s regulatornom reformom i proširenom trgovinom, otvoriti novo doba britanske konkurentnosti. Umjesto toga, britanska će ekonomija, predvidljivo, pasti dublje u recesiju – piše Obama u memoarima.

Ruski predsjednik Putin ga je, kako piše, podsjetio na političare s kakvima se susretao tokom svoje ranije karijere u Chicagu.

– On je bio poput kakvog šefa okruga, samo s nuklearnim oružjem i vetom Vijeća sigurnosti UN-a – navodi Obama.

Putin ga je, kaže, podsjetio na tipove koji su čvrsti, snalažljivi, bezosjećajni i koji nikada nisu izašli iz svog okvira te koji klijentelizam, prevaru i povremeno nasilje smatraju legitimnim oruđem trgovine.

Bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja Obama opisuje kao čovjeka sklonog emotivnim ispadima s prenapuhanom retorikom.

Piše kako su razgovori s njim bili zabavni i iscrpljujući te da je prevodilac koji je bio uz njega, oponašao njegove mahnite gestikulacije i intonaciju. Sarkozy se, tvrdi Obama, nikada nije udaljavao od svog primarnog, jedva zamaskiranog interesa te da je sebi pripisivao zasluge za stvari koje god su bile vrijedne toga.

Njemačku kancelarku Merkel Obama opisuje kao poštenu, intelektualno rigoroznu i dobru osobu. Ona je, kako piše, prvo bila skeptična zbog njegove uzvišene retorike i vještine govora.

– Nisam se uvrijedio, smatrajući da je njezina odbojnost od moguće demagogije vjerovatno bila zdrava stvar – navodi Obama.

Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Obama opisuje kao srdačnog čelnika koji je općenito reagirao na njegove zahtjeve. Tvrdi da je Erdogan znao povisiti glas kada bi odgovarao na razne pritužbe ili nejasnoće te je stekao dojam da bi Erdoganova predanost demokratiji i vladavini zakona mogla potrajati onoliko koliko sačuva svoju moć.

Za bivšeg indijskog premijera Manmohana Singha Obama u memoarima kaže da je mudar, promišljen i skrupulozno čestit”, a nazvao ga je i “glavnim arhitektom ekonomske transformacije Indije”.

– Bio je samozatajan tehnokrat koji povjerenje svog naroda nije dobio podilazeći njegovim strastima nego osiguravajući bolji životni standard i čuvajući vlastitu reputaciju osobe koja nije korumpirana – navodi Obama.

Bivši američki predsjednik piše i da se divio Vaclavu Havelu, prvom češkom predsjedniku nakon Baršunaste revolucije, ali da je vladavina njegovog nasljednika Vaclava Klausa bila uznemirujuća. Strahovao je, piše, da taj euroskeptik signalizira porast desnog populizma diljem Europe te da je on dokaz kako je ekonomska kriza 2008. i 2009. izazvala novi val nacionalizma, protuimigrantskih sentimenata i skeptičnih pogleda na europske integracije.

– Val demokratizacije, liberalizacije i integracije koji je zapljusnuo čitav svijet nakon završetka Hladnog rata, počeo se povlačiti – zaključio je Obama.

U prva 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi prodano je čak 890.000 primjeraka nove knjige bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame nazvane “Obećana zemlja” (“A Promised Land”).

Prvi prodajni rezultati daju naslutiti da bi Obamina knjiga mogla postati najbolje prodavani predsjednički memoari u novijoj historiji. Izdavač knjige je “Penguin Random House”, a djelo je dostupno u elektronskom i audioizdanju.

“Oduševljeni smo prodajom prvog dana. To je pokazatelj da su čitaoci uzbuđeni zbog očekivane i izvanredno napisane knjige predsjednika Obame”, izjavio je David Drake iz “Penguin Random Housea”.

Knjiga “Postajanje” (“Becoming”) autorice Michelle Obama, supruge Baracka Obame, također se dobro prodavala. Jedino je ona bila približno prodavana kao djelo njezinog supruga u odnosu na ostale memoare čiji su autori bivši predsjednici i prve dame SAD-a. U Sjevernoj Americi prvog je dana prodano 725.000 primjeraka ove knjige. Od 2018. godine do danas, prodano je više od 10 miliona primjeraka.

Usporedbe radi, knjiga Billa Clintona “Moj život” (“My Life”) prodana je prvog dana u 400.000 primjeraka, a Georgea Busha mlađeg “Decision points” u “samo” 220.000 primjeraka.

Najbrže prodavana knjiga je sedmi i ujedno posljednji nastavak romana “Harry Potter” autorice J. K. Rowling. Nazvan je “Harry Potter i Darovi smrti” (“Harry Potter and the Deathly Hallows”). Roman je izdan 2007. godine i u 24 sata je prodano više od osam miliona primjeraka.

Obamini memoari su sadržani u 768 stranica, a bivši američki predsjednik se, između ostalog, osvrnuo na ubistvo Osame bin Ladena i politički uspon svog nasljednika Donalda Trumpa.

<