<

Novopazarski gradski bazen na udaru beogradskih medija zbog posebnog termina za žene

Novi Pazar jedini je grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene.

Odluka da se na novopazarskom gradskom bazenu odvoji poseban termin samo za žene, od 15 do 17 časova, izazvao je burnu reakciju beogradskih medija prethodnih dana, iako ta praksa postoji duže od 10 godina.

Osim što je u tom terminu zabranjen pristup muškarcima, oko bazena je postavljena ograda, cerada, kako bi Novopazarke mogle nesmetano da se kupaju i sunčaju, lišene pogleda svojih sugrađana.

Gradski bazen, u vlasništvu Ustanove za sport (ranije Sportskog centra), već godinama se daje pod zakup. U toj ustanovi su rekli da oni nisu ti koji određuju na koji način će zakupac organizovati rad.

– Ta praksa postoji više od 10 godina i ne vidimo neki veliki problem, niti se neko preterano buni u Novom Pazaru. Nije tačno da se na bazenu odvajaju muškarci i žene, postoje termini na kojima je omogućeno svima da se kupaju, a postoji i taj koji je namijenjen samo ženama, uglavnom vjernicama i starijim gospođama, kojima je neprijatno da se kupaju uz prisustvo muškaraca. Zar ne mislite da je ljudski da i njima omogućimo da se rashlade u ovim vrelim danima – priča jedan od radnika na bazenu za beogradske medije.

Građani Novog Pazara uglavnom nemaju ništa protiv ovakvog načina rada gradskog bazena.

– Novi Pazar je konzervativna sredina, većinu čine muslimani, i našim ženama, kao i nama, neprijatno je da ih gledamo razgolićene na javnom mjestu. Čuo sam da u tom terminu ima i veliki broj Srpkinja, tako da smatram da je to odlična stvar – priča Damir.

<