<

Novi premijer Izraela je cionist i čovjek koji se hvalio da je ubio puno Arapa

Naftali Bennett, multimilijunaš poznat po tvrdolinijaškoj religijsko-nacionalističkoj retorici, na dobrom je putu da postane idući izraelski premijer.

Opozicijski vođa Yair Lapid u srijedu navečer objavio je da je uspio formirati koaliciju kojom će okončati dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanyahua. Dogovoreno je da Bennett bude premijer prve, a Lapid druge dvije godine mandata.

Ako vladu potvrdi izraelski parlament koji ima 120 zastupnika, Bennett će smijeniti s vlasti bivšeg saveznika i mentora Netanyahua. Bennett, 49-godišnji bivši ministar obrane i komandos, čelnik je strane Yamina koja se zalaže za izraelsku aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale.

Bennettovi roditelji rođeni su u SAD-u i on savršeno govori engleski. Ima iznimno liberalan pogled na ekonomska pitanja i tvrdolinijaški stav prema izraelskom neprijatelju Iranu. Taj aspekt ideologije dijeli s Netanyahuom u čijih je nekoliko vlada bio ministar.

Međutim, posljednjih su godina Netanyahu i Bennett sve više bili na suprotstavljenim stranama. Nakon jedanaestodnevne agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca, Bennett je pristao pridružiti se vođi opozicije Lapidu u koaliciji protiv Netanyahua.

Bennett živi sa suprugom Galit i četvero djece u Raanani, gradu u središnjem Izraelu. U politiku je ušao nakon što je prodao svoj tehnološki start-up za 145 miliona dolara 2005.godine. Iduće godine imenovan je Netanyahovim šefom kabineta. Nakon napuštanja te pozicije, Bennett je bio lobist židovskih naseljenika na Zapadnoj obali, a potom je 2012. preuzeo krajnje desnu stranku Židovski dom, koja je tada bila na rubu propasti.

Stranci je učetverostručio broj parlamentarnih zastupnika, istovremeno dospjevši na naslovnice zbog zapaljivih komentara o Palestincima.

Bennett je veći nacionalista od Netanyahua

Ipak se smatra da je Bennett veći nacionalista od Netnyahua iako je ovaj premijer u odlasku njega optužio da sklapa dogovore i saveze s ljevičarima i opozicijom.
Također, stručnjaci navode da je to vidljivo u njegovom mandatu u vladi gdje je već 12 godina, ističući da je već oštro udesno skrenuo Izrael vodeći nekoliko ofanziva na Gazu i odmičući državnu politiku od scenarija s dvije države prema trajnoj okupaciji, a možda i aneksiji palestinske teritorije.
“U malenoj izraelskoj zemlji neće postojati palestinska država. To se jednostavno neće dogoditi. Palestinska država bila bi katastrofa u narednih 200 godina”, kazao je Bennett 2013. godine misleći pritom na cjelokupno područje od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, što zapravo uključuje okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.
On je čak u jednom trenutku uspostavu palestinske države nazvao i samoubistvom za Izrael.
Iste te godine on se osvrnuo i na tretman Arapa pa je kazao da palestinske teroriste treba “ubiti, a ne šištati”. To je rekao misleći na puštanje 104 palestinska zatvorenika u sklopu obnove mirovnih pregovora, a čemu se zapravo Bennett protivio.
“Ubio sam puno Arapa u svom životu i nemam problem s tim”, kazao je tada Bennett.

Židovski dom preimenovao je u Novu desnicu, a potom formirao blok Yaminu (Desno) 2018. Njegova je stranka bila članica Netanyahuove koalicije koja se urušila iste godine. Bennett nije dobio poziv da se priključi vladi jedinstva u svibnju prošle godine, što je protumačeno kao izraz Netanyahuovog osobnog prijezira prema njemu. Vođa Yamine je, iz opozicije 2020., prigušio svoju desničarsku retoriku te se fokusirao na zdravstvenu krizu. Odlučio je proširiti bazu svojih glasača objavom planova za suzbijanje covida-19 i planom za pomoć ekonomiji.

Kritičari sada optužuju Bennetta za izdaju svojih nacionalističkih glasača jer se priključuje širokoj koaliciji u kojoj je lijevi Meretz, a podržava je i stranka izraelskih Arapa.

Prilikom objave odluke o udruživanju snaga s Lapidom, Bennet se referirao na židovsku povijest kako bi pojasnio svoju odluku. “Prije dvije tisuće godina postojala je židovska država koja je propala zbog unutarnjih razdora”, kazao je. “To se neće opet dogoditi. Ne dok sam ja živ”, dodao je.

<