<

Novi medijski rječnik Palestine: Kako je žrtva postala strana u sukobu?

Piše: Kim Mehmeti (Skoplje)

Mediji izvještavaju o nasilju izraelske policije nad muslimanskim vjernicima u džamiji Al-Aksa. Jeste li primijetili: Kad god Palestinci brane sebe bacajući kamenje na izraelsku policiju, međunarodna zajednica poziva na zaustavljanje nasilja, a kada izraelska policija terorizira Palestince, ista međunarodna zajednica poziva “strane” da nastave razgovore.

Ovako je na ovom svijetu odavno umrla istina i humanost protiv slabih i bespomoćnih. A kako ovaj svijet ubija palestinsku istinu, najbolje se odražava u medijima u prošlosti i sadašnjosti! Nekada su mediji izvještavali o “ratu na okupiranim palestinskim teritorijama”. Danas one informiraju o “izraelsko-palestinskom sukobu”?! Tako su danas izjednačili okupatora i onoga koji brani svoju domovinu! Živimo u vremenu kada informativni ‘rječnik’ definira istinu i pokriva gorku realnost!

Stoga, možda najopasniji ‘ubice’ današnjice nisu oni koji nose oružje, već oni koji izmišljaju i kontroliraju ‘rječnik’ univerzalne sljepoće i gluhoće, gdje pripadamo i mi, ti koji šutimo i vjerujemo u to! Ali moramo biti u pravedni: Palestinci su žrtve arapskog i muslimanskog svijeta, u kojem svijet ubija i masakrira tijelo novinara koji se usuđuje kritizirati diktatora, svijet koji ima gotovo samo jednu religiju – onu dolara!

I da ne bude da ne znam da će ovakvi stavovi jednog „proistočnjaka“ i „islamista“ kakav sam ja iritirati sve „prozapadne“ Albance da ponovim: ja se ponosim mojim Albancima koji su rizikovali sebe i svoj interes tokom Drugog svjetskog, samo da bi zaštitili ugrožene Jevreje od njemačkih nacista.

Najveći interes je biti na strani nevinih i žrtava

Kao što se ponosim sa vječitom albanskom zahvalnošću svima onima koji su pomogli oslobađanju Kosova. Ovaj ponos je ono zbog čega sam se postidio Albanaca koji kažu da zbog naših nacionalnih ‘interesa’ ne trebamo gledati ruševine palestinskih kuća na kojima se grade jevrejska naselja, niti ubijenu djecu od izraelskih vojnika, ali trebamo gledati u prst jevrejskog vojnika, ogreben kamenicama palestinskih demonstranata?!

Za mene, znači, nema većeg ljudskog interesa nego biti na strani nevinog i žrtve, čak i kad pripadaju malom narodu koji ni na koji način ne može utjecati i promijeniti globalne tokove, ali to može promijeniti samo sebe , koji može postati osjetljiviji na ljudsku bol, što može dokazati da ima dovoljno veliko srce da u njega uvrsti ljubav i suosjećanje za sve bijede ovog svijeta, bez obzira na pripadnost njihovoj etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Konačno, onaj koji zbog vlastitog interesa je toliko zaslijepljen i gluh da ne vidi rane drugoga i ne čuje vrisak nesretnika, taj ničim ne zaslužuje sažaljenje drugih i ni sa čim se ne razlikuje od oni koji gaze krv i sudbinu bespomoćnih!

IZVOR: AL JAZEERA
<