<

Novi korona-skandal trese Njemačku: Lažnim testovima oštetili državu za stotine miliona eura

ržavu su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona eura

U Njemačkoj su privatni centri za testiranje posljednjih mjeseci nicali poput gljiva poslije kiše. Međutim kritičari su od početka tvrdili da je sistem podložan prevarama. Sada su se te slutnje i obistinile, piše Deutsche Welle.

Otkako je početkom marta njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, diljem zemlje su počeli nicati centri za testiranje. Osim u apotekama i kod doktora, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni u trgovačke centre, parkinge trgovačkih centara ili u jednostavne kontejnere u blizini prometnih objekata poput željezničkih kolodvora. Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje poduzeća za provođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao. Od države ovi centri naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali preko 660 miliona eura.

No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sistem bez pretjerane mogućnosti provjere doslovno poziva na manipulacije. Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumično odabranih testnih centara. U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Firma koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn. „Bilo da se radi o maskama ili testovima – svako ko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti”, objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužilaštvo”.

Državno tužilaštvo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne kompanije u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe” i rekao kako kompanije koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Iskrivljena epidemiološka slika?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega” i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jedne sedmice prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritikovao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menadžmenta” u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandal s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorisao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi”, rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje.

<