<

Novalić: FBiH kupuje 350.000 doza Sputnika V

Vlada Federacija BiH odabrala je dvije kompanije za nabavku cjepiva protiv koronavirusa, a to su MGM Kakanj i Krajina Group.

U oba slučaja radi se o ruskom cjepivu Sputnjik V, cijena doze je 17 eura, a ugovor o nabavci s ove dvije kompanije bit će potpisan u roku četiri do pet dana, kazao je na konferenciji za novinare federalni premijer Fadil Novalić.

“Radna grupa je uradila svoj posao, zaprimila je ponude sedam kompanije od kojih je u uži izbor ušlo četiri, a izabrane su dvije. Kriteriji su bili po brzini isporuke i cijeni. Zanimljivo da su ponude svih kompanija imale isti cijenu oko 17 eura. Išli smo na sigurno. Za obje kompanije riječ je o vakcinama Sputnik V. U ovom poslu nema sigurnosti, ali smo u ugovoru naveli da plaćamo onog momenta kada Agencija za lijekove registrira taj lijek. Kao Vlada smo rekli da prvi kontigent ne smije biti manji od 100.00 vakcina”, rekao je Novalić.

Istakao je kako će Vlada biti u mogućnosti da nabavi 350.000 vakcina putem ovih kompanija.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je izdala naredbu (a ne više preporuku) kantonima da pooštre epidemiološke mjere u skladu s brojem oboljelih i brojem hospitaliziranih osoba s covidom-19.

 

<