<

Novalić: 100 KM vrijedi isto, samo ulja možete kupiti 37 posto manje

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost premijer odgovara: “Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupit ćete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobit ćete ga 10% više”

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, gostujući na Federalnoj televiziji iznio je nekoliko “objašnjenja” o situaciju u ovom entitetu, a mi ovdje izdvajamo ono o poskupljenjima.

Naime, govoreći o rastu cijena, posebno ulja i piletine, naglasio je kako “potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.”

“Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopšte ne koristi. Koristi se index potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u zadnje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37% i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40%, gorivo je jeftinije 10 pfeninga nego 2019.”

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost premijer odgovara: “Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupit ćete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobit ćete ga 10% više.”

 

Kako kaže, u zadnjih šest godina index potrošačkih cijena je narastao 3,5%, te da je to ono što se šalje u međunarodne tokove.

<