<

Novac i Allahova odredba

Kad bi Allah svim Svojim robovima davao opskrbu u obilju, oni bi se na Zemlji osilili, ali On je daje s mjerom, onoliko koliko hoće, jer On dobro poznaje i vidi robove Svoje. (Eš-Šura, 27)

Ovaj ajet nam prenosi jako interesantnu stvarnost. Allah daje onima koje On voli onoliko koliko im je dovoljno da ne bi prelazili granice.

Allah kaže: Znam koliko ste sposobni, i ako bih vam dao sve, onda biste prešli ono što vam je dopušteno.

Ovo isto je prikazano u siri Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg prenosi Buhari. Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dijelio novac grupi ljudi. Jedan od ashaba mu je kazao “Zašto ne dadneš tom i tom? Tako mi Allaha, mislim da je dobar čovjek!”

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selem, ga je ignorisao i nastavio je sa dijeljenjem.  Ashab je ponovio isto, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je ignorisao po drugi put.  Ponovilo se ii treći put,a onda se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, okrenuo i rekao: “Ponekad dajem novac ljudima i to ne onima koje više volim, tj. onima koje volim, već im ne dajem iz straha da bi im taj novac mogao biti iskušenje koje bi ih odvelo u Vatru.

Drugim riječima, poslanik Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, poznaje ljude. I on kaže: “Ono što kažeš o ovom čovjeku možda je ispravno, on je dobar ali on nije strpljiv s novcem. On bi možda učinio nešto s njim što nije primjereno.”

Lekcija koju trebamo naučiti

Ono što možemo naučiti iz ovog ajeta i hadisa je vrlo jednostavno: Ono što nemamo i što smo pokušali da dobijemo, ali nismo dobili, trebali bismo onda biti zadovoljni jer Allah ima plan, On zna koliko On daje. On daje s mjerom, onoliko koliko hoće, jer On dobro poznaje i vidi robove Svoje.

Na kraju iste sure, Allah spominje istu činjenicu, ali ovaj put u vezi djece. On kaže:Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku,  ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu sve zna i sve može.Allah zna kome će šta dati, On zna koliko će kome dati, On zna koje ljude će iskušati sa čim.
Jedan od glavnih prednosti vjerovanja u kader je kada osjećate zadovoljstvo srca, šta god da se dogodilo, dogodilo se zbog kadera.
Kader se koristi za smirenje i da se pronađe olakšica u nedaći. Kader nije opravdanje za grijehe. On se koristi za pronalaženje mira u onome što je Allah odredio. Niste dobili posao, kaderAllah, Allah je tako odredio, niste zaradili milion koji ste očekivali od svog posla, Allah je tako odredio. Niste dobili ovo, niste dobili ono, pokušali ste, dovili ste Allahu, niste dobili…
Poenta je da morate pokušati. Ako niste pokušali, onda je to vaš problem. Pokušajte, ako se ne dogodi tada kažemo KaderAllah.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Jasir Kadi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

<