<

Nova prijetnja Bosni i Hercegovini iz Moskve: Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije poručili: “Podrška Schmidtu imat će veoma negativne posljedice…”

Prema riječima Marije Zaharove, u odsustvu rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi to odobrila, Schmidt ne postaje visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma.

“Christian Schmidt ne postaje visoki predstavnik u BiH zbog odsustva rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja bi to odobrila”, izjavila je portparolka Ministarstva vanjskih spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Rusija je izrazila žaljenje što kao rezultat glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju Schmidta za novog visokog predstavnika za BiH, jer je na taj način propuštena prilika da se osigura neophodna međunarodna pravna legitimnost njemačkog kandidata za ovu poziciju.

“Da bismo izbjegli pogrešne interpretacije, podsjećamo da Aneks 10 Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u BiH iz 1995. godine i praksa koja se razvila tokom proteklih 25 godina, ukazuju na to da ne postoji alternativa uključenosti Vijeća sigurnosti UN-a u odobrenje svakog novog visokog predstavnika”, izjavila je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova u vezi s rezultatima glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije o visokom predstavniku za BiH.

Stoga, prema njenim riječima, u odsustvu rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi to odobrila, Schmidt ne postaje visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma.

Zaharova je rekla da, također, ne postoji konsenzus između strana u BiH o imenovanju Schmidta na ovu poziciju.

“Pružanje podrške međunarodne zajednice visokom predstavniku, koji nema potrebni legitimitet, imat će veoma negativne posljedice za postkonfliktnu stabilizaciju u BiH, može potkopati sva postignuća u ovom pravcu za četvrt vijeka, direktno je u suprotnosti s dejtonskim principima i ugrožava njihovu primjenu”, upozorila je ona.

Prema njenim riječima, Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i član Upravnog odbora Vijeća za njegovo provođenje, potvrđuje nepokolebljivu podršku temeljnim postulatima ovog ključnog međunarodnog pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu – ravnopravnost tri konstitutivna naroda BiH i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dijalog, kompromis i konsenzus između njih.

Ona je poručila da je Rusija spremna za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bi unaprijedili pozitivnu agendu za BiH na dejtonskoj osnovi.

Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo nacrt rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH. Ovaj nacrt rezolucije su članicama Vijeća sigurnosti UN-a podijelile Rusija i Kina.

Nacrt su podržale dvije članice Vijeća, 13 ih je bilo suzdržano, a nijedna zemlja nije glasala protiv.

<