<

„Noćni vukovi“ 5. septembra„čuvali“ Cetinjski manastir od okupljenih Crnogoraca

Članovi ekstremističke, proruske grupe „Noćni vukovi“, pored ostalih prosrpskih ekstremističkih organizacija, bili su, naočigled policije, angažovani da štite Cetinjski manastir u susret intronizaciji mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, 5. septembra, tvrdi list Pobjeda na osnovu dokumenta u koji smo imali uvid – zapisnika sa saslušanja Željka Vukčevića, jednog od vođa ovog motociklističkog udruženja.

Vukčević je, povodom dešavanja u prijestonici u susret ustoličenju Mićovića, izjavu policiji dao 23. septembra, u svojstvu građanina. Kazao je kako je u Cetinjskom manastiru bio samo da pomogne u pripremi „svečanog čina ustoličenja“, da nije bio naoružan, niti on, niti bilo ko drugi, te da su jedini naoružani bili specijalci koji su doveli Mićovića i patrijarha srpskog Porfirija Perića.

„Noćni vukovi“, kao proruska organizacija formalno osnovana u Crnoj Gori 2015. godine, odavno su angažovani kao obezbjeđenje u Crkvi Srbije u našoj zemlji.

Ali nisu oni jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura.

Mnogi od njih su, prema informacijama Pobjede, bili angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović, blizak direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću.

Backović je, kako smo ranije objavili, prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“.

Proruska ekstremistička grupa „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori vrlo je aktivna od 2015, a prema nekim izvorima, njihova ruska ekspozitura bila je direktno uključena u planiranje nasilnog rušenja crnogorske vlasti nakon izbora 2016. godine.

Crnogorski „Noćni vukovi“ negiraju da su ekstremisti i predstavljaju se kao grupa kojoj su na srcu pravoslavlje, Rusija i Srpska pravoslavna crkva i u čijem je fokusu humanitarni rad.

Ruski „Noćni vukovi“ vezuju se direktno za Kremlj i predsjednika Rusije Vladimira Putina, sa kojim imaju i zajedničke fotografije.

Njihov vođa u Rusiji Aleksandar Zaldostanov, poznatiji pod nadimkom Hirurg, prošle godine čestitao je „Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori“ pobjedu na izborima nove parlamentarne većine.

Kako su prenijeli mediji, čestitku je uputio tadašnjem patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, srpskoj i crnogorskoj braći, kao i moto-klubu „Noćni vukovi“ u Crnoj Gori.

– Ne damo svetinje – rekao je Zaldostanov na srpskom jeziku u poruci koja je objavljena na njegovom Fejsbuk profilu.

Zaldostanov je i u januaru 2020. dao podršku Crkvi Srbije u Crnoj Gori, odnosno njihovim protestnim litijama.

Vođi „Noćnih vukova“ ranije je bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a više zapadnih ambasada u toj zemlji tada je saopštilo kako je djelovanje ove grupe štetno i urušava bezbjednost države.

Još neke zemlje su članovima ove grupe zabranile ulazak.

(Pobjeda.me)

<