<

Njemački teolog: Mi smo Aja Sofiju izgubili po drugi put onda kada je iz džamije pretvorena u muzej

Njemački teolog i svećenik, fra Felix Körner, poznat po svojim istraživanjima islamske religije, opisao je rasprave i negativne komentare o ponovnom otvaranju Aja Sofije u Istanbulu kao džamije, kako bi se u njoj obavljale molitve, kao hipokriziju, kritikujući posebno papine komentare u vezi s tim.

Körner je za njemačku radio stanicu ”Domradio” rekao da vjernika ne bi trebalo uznemiriti  otvaranje Aja Sofije za islamsku molitvu. On je jasno dao do znanja da mu je bilo teško razumjeti uznemirenost i zbunjenost bilo koje religiozne osobe, pretvaranjem Aja Sofije u džamiju, rekavši: “Vatikanski papa izjavio je da ga boli otvaranje Aja Sofije za molitve. Otvaranje Aja Sofije ga nipošto ne bi trebalo boljeti, naprotiv, trebao bi biti sretan. Stoga bi papa trebao otkriti i obznaniti zašto osjeća bol zbog otvaranja Aja Sofije za molitve.”

Zatim je dodao: “Turski sudovi i vlada odlučili su ponovno otvoriti Aja Sofiju radi obavljanja molitve u njoj. Svi posjetioci mogu ući u ovo mjesto bez ikakvih naknada, poput Sultan Ahmedove džamije, koja se nalazi uz Aja Sofiju.”

Upitan da li je kršćanski svijet time izgubio crkvu u Istanbulu, njemački svećenik je rekao: “Mislim da je to licemjerje. Smeta mi takav pristup, jer, mi smo izgubili Crkvu Svete Mudrosti (Aja Sofija) 1453. godine, kada je osvojen Istanbul, i ona je od tada bila džamija. Mi smo Aja Sofiju izgubili po drugi put onda kada je (iz džamije) pretvorena u muzej.”

“Sada je (ponovnim pretvranjem u džamiju) nismo izgubili. Umjesto toga, moramo ovaj potez shvatiti kao dobitak za vjernike.” (Izvor: https://www.yenisafak.com/)

<