<

Njemački list Tageszeitung: Srpski i hrvatski političari žurno rade na razbijanju BiH

Srpski i hrvatski političari, orjentisani nacionalistički, žurno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Iako je EU to registrovala, nedostaje adekvatan odgovor, piše TAZ.

Njemački list Tageszeitung (TAZ) počinje članak opisom jedne čajdžinice u Sarajevu koja nosi ime “Franz i Sophie” i podsjeća na atentat na austrijskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu 1914. godine, koji je bio okidač za Prvi svjetski rat. Njen vlasnik Adnan je tokom posljednjeg rata kao dijete bio u Njemačkoj. Njegova porodica je morala pobjeći jer pripada etničkoj grupi Bošnjaka. To što se u Srbiji sada propagira „srpski svet” kod njega izaziva nemir. Jako je osjetljiv na sve što miriše na nacionalizam.

Retorika koja se sada koristi podsjeća ga na 1991. kada je u Beogradu proklamovana Velika Srbija. To znači, ujedinjenje svih Srba sa prostora bivše Jugoslavije u jednu državu, piše novinar TAZ-a Erich Rathfelder i dodaje: „Velika Srbija se trebala realizovati napadačkim ratom na Hrvatsku, a potom i na BiH. Posljedica toga su bili zločini etničkog čišćenja i troipogodišnja opsada Sarajeva. „Srpski svet” ne podsjeća samo Adnana na politiku devedesetih već izaziva strah u Sarajevu, posebno s obzirom na trenutne konflikte u Crnoj Gori, gdje Srpska pravoslavna crkva skupa sa nacionalistima postiče nemire, ali i na granici sa Kosovom, koju su nedavno nadlijetali borbeni avioni i gdje su bile dovedene trupe iz Srbije.”

Kao reakciju na Zakon o zabrani negiranja genocida, svi Srbi su povučeni iz institucija BiH i Parlamenta. Oni traže, uz podršku Rusije i Kine, ukidanje funkcije visokog predstavnika i zajedničkog suda. Dodik traži i povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS, opisuje situaciju novinar TAZ-a.

„Želi li Dodik time otcjepljenje RS-a, koje stalno traži, provesti oružjem? Već godinama ruski oficiri vojno obučavaju srpske policajce pod plaštom borbe protiv terorizma. To nije prošlo neprimjećeno u NATO-u. Tokom jednog vojnog manevra ovoga ljeta, američke trupe su prošle kroz Banjaluku”, navodi TAZ.

List primjećuje i da hrvatski nacionalisti rade na destabilizaciji BiH kao i da se njihov vođa i šef HDZ-a Dragan Čović stalno žali kako su Hrvati u entitetu Federacija BiH potlačeni. „U stvarnosti su Hrvati privilegovani i imaju u institucijama BiH puno više mjesta nego što im to proporcionalno pripada. Čović traži Izborni zakon u interesu svoje nacionalističke partije HDZ”, piše TAZ, napominjući i da se hrvatski predsjednik Milanović proglasio predsjednikom svih Hrvata, pa time i onih iz Bosne i Hercegovine.

Njemački list konstatuje da je BiH „poput seizmografa” kada je u pitanju razvoj događaja na Balkanu i dodaje: „Naravno da oni u Briselu i Berlinu to dobro znaju. Zna se da Rusija pokušava spriječiti proširenje EU-a, a prije svega NATO-a i podržati nacionalističke snage ne samo „srpskog sveta” već i one u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Postoji opasnost i da bi konferencija o Balkanu, koja danas počinje u Sloveniji, mogla podcijeniti najnoviji razvoj situacije na Balkanu.”

Na to, kako primjećuje dalje TAZ, ukazuju nedavne posjete Angele Merkel i Ursule von der Leyen regiji. „Obje političarke su dale do znanja da u Vučiću vide pouzdanog partnera. Predstavnici demokratske opozicije na to gledaju sa zabrinutošću. To ih podsjeća na ponašanje međunarodne zajednice pred rat ‘90-ih, kada se udvarala Miloševiću. Ono malo opozicionara, koji su u Vučićevom diktatorskom režimu još javljaju za riječ, su zgroženi”, konstatuje TAZ.

Saff.ba

<