<

Njemačka objavila koje prednosti će imati cijepljeni

NJEMAČKA bi uskoro za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus mogla uvesti iznimke u pravilima o zatvaranju poput oslobađanja od karantene nakon povratka iz inozemstva, priopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak navečer.

“Ovo je bio sastanak ispunjen nadom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon videokonferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Još u tijeku svibnja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti cijepljenima, kao i onima koji su preboljeli koronavirus, bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Cijepljeni se ne moraju testirati, nema samoizolacije
Tako bi cijepljeni bili izuzeti od obveze testiranja i samoizolacije nakon povratka iz rizičnih i visokorizičnih područja. Isto tako bi cijepljeni i oni koji su preboljeli virus bili tretirani kao i oni koji predoče novi negativni test na koronavirus.

To bi ih oslobodilo od obaveznog testiranja prije odlaska frizeru ili kupovine u jednom dijelu maloprodaje gdje trenutno vrijedi obveza testiranja. U slučaju pada incidencije i otvaranja ugostiteljskih objekata cijepljeni bi bili oslobođeni obaveznog predočavanja negativnog testa.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je zatražilo “što hitniju” parlamentarnu proceduru kao bi ova vladina odredba još prije kraja svibnja mogla stupiti na snagu.

Njemačka kancelarka je rekla kako se prema pitanju popuštanja za cijepljene treba odnositi “vrlo oprezno” jer u ovom prijelaznom razdoblju još ne mogu biti cijepljeni svi koji bi to željeli.

Na istom sastanku je najavljeno i ukidanje liste prioriteta pri cijepljenju “najkasnije početkom lipnja”.

Prije toga bi cijepljenje trebalo biti provedeno kod onih koji rade u visokorizičnim sektorima s mnogo kontakata poput trgovaca ili radnika u javnom prijevozu.

Merkel je također ukazala na to da uspjesi pri cijepljenju i perspektiva poboljšanja ne bi smjeli odvući pozornost s činjenice da je situacija s brojem novozaraženih u Njemačkoj “još uvijek napeta”.

“Broj pacijenata na intenzivnim odjelima se svakodnevno povećava”, rekla je Merkel.

Hrvatska slovi kao visokorizično područje, ali ova odluka mogla bi biti važna za sezonu
Udruge turističkih djelatnika i zračnog prijevoza su pozdravile najavljeno ukidanje ograničenja za povratnike iz inozemstva.

Hrvatska trenutno slovi kao epidemiološki visokorizično područje.

U Njemačkoj je u subotu stupila na snagu jedinstvena mjera automatskog zatvaranja iznad incidencije od 100, što uključuje ograničenje kontakata jednog kućanstva sa samo jednom osobom i zabranu noćnog kretanja od 22 do 5.

Index.hr

<