<

Nisu svi nastavnici i učitelji u štrajku

Kako su i najavili, većina članova oba sindikata, srednjeg i osnovnog obrazovanja u USK-a jutros u 8 sati stupili su u generalni štrajk.

Tri osnovne škole u Velikoj Kladuši, jedna osnovna i njene podružnice u Bihaću, Osnovna škola Skender Kulenović u Sanskom Mostu, te cazinska OŠ Ćoralići danas su ipak provodile nastavni proces. Za sutra, to najavljuje i OŠ Cazin II
Prije održavanja press konferencije u Bihaću, sindikalisti sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u javnost su poslali demanti na prošlosedmično otvoreno pismo premijera USK-a Mustafe Ružnića.Krivnju za suštinsko nepostojanje dijaloga između ova dva socijalna partnera, sindikalci vide u premijeru i odlukama Vlade na čijem je čelu. Naime, tvrde da iako su im obećane isplate plaća po osnovici 302 i visini boda 1, to se nije desilo, te svoje plate opisuju kao akontacije, što je direktno kršenje Kolektivnog ugovora. Sindikalisti također tvrde da su imali dogovor sa vlastima da u Budžetu za ovu godinu budu ukalkulisane i njihove plate sa povećanim koeficijentom. Danas na press konferenciji premijera Mustafe Ružnića i predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića, javnosti je rečeno da će razlike u platama (povećanje koeficijenta na 302) biti ukalkulisano, ali u Budžet za narednu godinu. Inače, otpočinjanje nove runde pregovora , predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović danas je uslovio trenutnom isplatom razlike u plaćama.

Svi se moramo nositi sa posljedicama svojih djela, pa i sindikati, kazao je Agan Bunić danas, napominjući da je Povelja o pravu djeteta, sastavni dio Ustava BiH. Slažem se da se plate prosvjetnim radnicima moraju povećati, ali s tim moramo ići postepeno, jer mi nećemo potpisivati bilo kakav dokument, a da prije toga nismo ispitali da li će to Kantonalni budžet moći isfinansirati, napominje Bunić. Inače, u proteklim mjesecima, ova Vlada je isplatila 18 zaostalih naknada za prevoz prosvjetnim radnicima, isplaćeno je više od 5 miliona različitih dugovanja koja nemaju karakter plate, plate idu mjesec za mjesecom, a kasnimo samo jednu, za što je odgovorna prošla kantonalna vlast, rečeno je konferenciji za novinare održanoj u zgradi Vlade USK-a.

Potpisivanje Kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja nije imalo odobrenja ni Ministarstva finansija ni Ministartsva obrazovanja, kao ni kantonalnog pravobranioca, kaže premijer Mustafa Ružnić. Iako nezvanično, saznajemo da bi moglo doći i do sudskog pokušaja okončanja ovog štrajka, a odgovor na eventualni potez Vlade u tom smjeru, Šatorović ocjenjuje kao gušenje štrajka i pritisak vlasti. Ukoliko oni tako odluče, ukoliko uguše ovaj štrajk, mi ćemo za 10 dana organizovati novi generalni štrajk, oštro je poručio Šatorović.

Inače, ukoliko ne dođe do okončanja štrajka do kraja sedmice, tada ćemo početkom naredne organizovati štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, za što će isključivu odgovornost snositi Vlada USK-a, zaključio je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

cazin net

<