<

Nevjerovatni podaci: Za šest mjeseci zbog trovanja hranom zatvoreno 114 objekata

Trovanje hranom postala je aktuelna tema u Bosni i Hercegovini nakon niza slučajeva od kojih je onaj u Ajdinovićima najviše uzdrmao javnost.

Zbog intervencije kantonalne inspekcije i zatvaranja objekta, vlasnik je bio primoran na kraju da ga i zatvori.

Ali, kako uopće dođe do trovanja hranom, zbog sanitarnih pravila ili zbog lošeg kvaliteta hrane. Hrana koja se uvozi uvijek je podložna kvarenju, a ako se ne ispoštuju pravila vezana uz sanitarne propise, naravno da dolazi do trovanja i pojave zatvaranja sve većeg broja objekata koji je uslužuju.

Skladištenje hrane
Naravno da kvarenju hrane pogoduju i povišene ljetne temperature, ali i razni drugi faktori koji utiču na razvoj bakterija. Prvenstveno se tu misli na pravilno skladištenje hrane.

Postupak je jasan, Zakonom o hrani jasno je propisano da su subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama (od proizvodnje do distribucije) dužni obezbijediti da ona zadovoljava odredbe relevantnih za njihove djelatnosti i da nadziru poštivanje propisa.

„U periodu od januara do juna 2019. godine, Federalni zdravstveni inspektorat, u okviru kojeg se obavljaju poslovi inspekcijskog nadzora vezanog za sigurnost hrane i zaštitu zdravlja stanovništva, izvršio je 1.224 inspekcijska nadzora, izdao 295 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom od 517.830,00 KM, te je doneseno 328 upravnih mjera u vidu rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka prilikom vršenja inspekcijskih kontrola“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

114 objekata zatvoreno
Kako su nam kazali, u istom periodu, u okviru vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini, Federalna uprava za inspekcijske poslove, izrekla je 114 zabrana rada fizičkom licu (zatvaranje objekta) zbog nepoštivanja pravila propisanih zakonom o hrani.

„Što se tiče procedura, zdravstvene ustanove dužne su prijaviti trovanja nadležnim inspekcijskim organima. Inspekcijski organi su, po uredno zaprimljenoj obavijesti, dužni odmah izvršiti kontrolu kod subjekata u poslovanju s hranom, te postupiti u skladu sa svojim ovlaštenjima, a sve u cilju sprečavanja štetnih posljedica po život i zdravlje ljudi“, pojasnili su nam iz FUZIP-a.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor poduzima razne mjere, ali zatvaranje objekta nikada nije prva mjera.

Preventivne mjere i radnje radi sprečavanja povrede zakona i drugih propisa, sprečavanja nastajanja štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi doveli do štetnih posljedica, jedna je od mjera kao i korektivno djelovanje, odnosno donošenje rješenja o otklanjanju nedostataka, zabrani poduzimanja radnji koje su u suprotnosti sa zakonima.

„Ukoliko prijeti opasnost po zdravlje i život ljudi, inspektor će odmah zabraniti obavljanje djelatnosti subjekata u poslovanju s hranom, dok se ne otklone nedostaci“, kazali su iz FUZIP za Radiosarajevo.ba.

<