<

Nesreća palestinskog naroda nije samo historijska činjenica, ona se nastavlja i danas

Prije 73 godina, 15.05.1948 započela je najveća nesreća palestinskog naroda. Taj dan, nazvan Dan katastrofe (Nakba) je započelo masovno etničko čišćenje Palestinaca sa njihove zemlje, od strane cionističkih sila. Tih dana s područja Palestine protjerano je 800000 Palestinaca od ukupno 1,400.000, a u njihove kuće, imanja i poslovne zgrade uselili su se doseljeni jevreji iz cijeloga svijeta. Protjerani su na Zapadnu obalu i u područje Gaze, a veliki broj njih protjeran je u Libanon, Jordan i Siriju – na Golan.

Godine 1918. u Palestini je bilo samo 8% jevreja od ukupnog broja stanovnika, a danas na području historijske Palestine na 27.000 kvadratnih kilometara danas živi 11,8 miliona osoba, od čega je 51% jevreja, ali oni posjeduju 85% površine zemlje. U oko 70 masovnih zločina nad palestinskim narodom koje su počinili Izraelci poginulo je 70.000 Palestinaca.

Tokom Nakbe Izrael je okupirao 774 mjesta i grada, a 531 u cijelosti srušio.

Jevreji će i sami obilježiti ovaj dan, ali slavljem povodom Dana nezavisnosti Izraela. Cionisti pomognuti zapadnim silama koje su željele iskupiti za stradanja jevreja u II svjetskom ratu, dobili su legalno pravo da okupiraju palestinsku zemlju i pobiju i rasele njene stanovnike, što i danas čine.

Bez obzira na na to što zapadne sile i dalje pomažu Izrael, palestinski narod se nikada neće prestati boriti za svoj nacionalni cilj: a to je ostvarenje nezavisne države unutar granice od 4. juna 1967. i Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, te povratku izbjeglica u skladu sa UN Rezolucijom br. 194.

 

saff.ba

<