<

Nema više ni verbalnog otpora protiv vojne vježbe na Manjači

U narednom periodu Oružane snage BiH, u saradnji s američkim vojnicima, demonstrirat će vještine kroz zajedničke vježbe. Jedna od lokacija i Manjača. No, otpora vlasti u Republici Srpskoj, kao što je to ranije bilo, ovoga puta nema. U međuvremenu reagovali su u DNS-u pozvavši Dodika da povuče saglasnost za održavanja vježbe. Novi Program reformi spreman je, uskoro će biti upućen na adrese NATO sjedišta. No, političkog usijanja nema ni oko ovoga pitanja, iako je prije nešto više od godinu dana predstavljalo poligon za najoštrije političke obračune.

500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika vježbat će zajedno u okvori programa Brzi odgovor 21. Lokacije – aerodrom Dubrave kod Tuzle, Glamoč i Manjača. Sredinom prošle sedmice u Bosnu i Hercegovinu ušao je i prvi konvoj vojnih vozila snaga SAD-a. U ponedjeljak su na Dubrave sletjeli i američki vojni helikopteri koji su dijelom bilateralne vježbe. Riječ je o redovnim aktivnostima saradnje Bosne i Hercegovine i NATO saveza.

Samo par godina ranije, Milorad Dodik, bio je spreman izvesti 30 hiljada građana upravo na Manjaču, kako bi spriječio sličnu vježbu. No, to se nije desilo tada. Dok danas, nema ni verbalnog otpora.

“S Miloradom Dodikom to ovako hoda, on izgleda kao žestok čovjek kada priča na ovom našem nivou a čim dođe neko jak, npr. NATO i SAD koji definitivno jesu jaki, e on je “ovolišni” ja sam to vidio više puta u svom životu i to je i dan danas tako. On tačno zna kome smije a kome ne smije. On je kao inteligentno zločasto dijete”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Republika Srpska neće dozvoliti održavanje NATO vježbe na Manjači, poručivao je Dodik 2018, s pozicije predsjednik Republike Srpske. Najavljivao kako će se tokom vježbe te godine koristiti streljivo s osiromašenim uranijem. Vježba je održana. U njoj su učestvovali isključivo pripadnici Oružanih snaga BiH, dok je nekoliko članova NATO saveza, bilo u publici. No, to nije zaustavilo opoziciju u RS da i dalje optužuje.

“Ne znam ko je od vas išao da spriječi gore ovu vježbu NATO-a ja sam bio spreman ići da spriječim ali niko me nije pozvao. Prošle godine ste pričali na sva usta kako ćete zabraniti tu vježbu, kako ćete izvesti 30 hiljada ljudi, evo ako Mile povede 30 hiljada, taj lažov ja ću dovesti hiljadu garantujem o svom trošku”, istakao je Miladin Stanić, NSRS (SDS).

Vrlo slično iskustvo s podnošenjem redovnog godišnjeg programa prema NATO-u. Prije par godina, svojevrsna drama u političkom prostoru, dok su još državnu vlast činili pripadnici sadašnje opozicije iz Republike Srpske. Iako je svima bilo jasno da takav dokument ni iz bliza ne znači članstvo u NATO. Program reformi usvojen je nedavno, i dobio je kao takav podršku svih članova Predsjedništva, pa i Dodikovu.

“Puta prema NATO nema traženo je da se usvoji Godišnji nacionalni plan, to nije usvojeno, usvojen je dokument koji se zove Program reformi i u kojem po prvi put od 2005. godine, a prije toga je u svim godinama pisalo da BiH želi da postane član NATO-a, sada u ovom dokumentu piše da se članstvo u NATO-u više uopšte ne prejudicira”, kazao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

U programu reformi između ostalog stoji, opredijeljenost BiH, da u skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima aktivno učestvuje u operacijama podrške miru, te da ostvaruje saradnju s NATO savezom kroz učešće u vojnim vježbama. Gostujući nedavno u programu N1 izaslanik State Departmenta za Balkan, Matthew Palmer, je izjavio:

“Trenutno, ono o čemu govorimo nije članstvo u NATO, to je jedno jako dugoročno pitanje, ono o čemu govorimo je osnaživanje partnerstva između NATO i BiH, kako bi NATO mogao sarađivati s relevantnim institucijama u BiH, u cilju osposobljavanja u sektoru odbrane i sigurnosti, to je nešto od čega cijela zemlja ima koristi, i uopšte ne prejudicira članstvo”.

Vojna neutralnost ostala je konstanta za političare iz Republike Srpske, bilo da su pozicija ili opozicija u vlasti. U tome imaju podršku Ruske Federacije. Sam Palmer je u razgovoru za N1 istakao kako Rusija radi na potkopavanju stabilnosti ne samo BiH, nego i Balkana. Iz ruske Ambasade su kao odgovor citirali rečenicu Segeja Lavrova – “dobro je što nas nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda”.

<