<

Nema dvojkaša ni odlikaša: Šta će biti “novo normalno” u školskim klupama

Epidemiološka slika i dalje je zabrinjavajuća u Bosni i Hercegovini a početak nove školske godine cijelo društvo stavlja pred novi izazov. “Novo normalno” će upravo povratak školaraca u klupe staviti pred građane kao činjenicu koja potvrđuje da će poslije korone sve biti drugačije.

U školu se više neće ići po petice. “Novo normalno” znači da više neće biti ni odlikaša ni dvojkaša, korona nas je, kažu, oslobodila terora ocjene.

“Nije važna brojčana ocjena nego je važno da se u tom procesu otkrije kakve su to sklonosti koje dijete ima”, kazala je Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pred početak škole nekada se apelovalo na vozače da smanje brzinu u blizini škole, sada se apeluje na sve da smanje transmisiju virusa.

Naše jeste da poštujemo one mjere koje imamo na raspolaganju da bismo smanjili transmisiju jer kreće školska godina i naše je da omogućimo da bude najsigurnija moguća“, naglasila je dr. Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Roditelji su zabrinuti, kažu da im je mnogo toga nejasno i da nisu sigurni šalju li djecu u sigurno okruženje.

Nama je zabrinjavajući što se cijepaju razredi na 15. Hoće li biti dovoljno sredstava za dezinfekciju, hoće li se nositi maske… Slali smo dopise i nismo dobili odgovor“, naveo je Jurica Milinković iz Udruge roditelja Naša djeca Mostar.

Pravila su donijeta ali je i ostavljena otvorenom mogućnost revidiranja odluka.

Ako se u toku nastave kod nekog djeteta pojave određeni simptomi koji ukazuju na Covid-19, za takvo dijete postoji posebna prostorija, kontaktiraće se stručni saradnik, roditelj, ljekar. Ako se pojavi oboljenje kod nastavnika, cijelo odjeljenje se premješta u online nastavu, prati se stanje kako učenika tako i nastavnika“, istakla je Bandić.

U prve dvije sedmice neće biti učenja novog gradiva, ponavljaće se naučeno, učiće se nova pravila ponašanja.

Nema velikih odmora, odmori su po 5 minuta, nema šetnji. Što se tiče dvorišta, napravili smo tačke, linije gdje će koje dijete stati“, rekla je Branka Lovrić Bosnić, učiteljica.

Akcenat će biti na distanci i dezinfekciji. Nova pravila biće donošena u hodu.

Da vidimo šta život pokazuje, da li je moguće jednu ogromnnu školu od 500 đaka očistiti i srediti između dvije polusmjene“, komentarisao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata.

Život će pokazati sa početkom škole u kakvu sliku ga je ona epidemiološka transformisala. Pokazaće da li će iznevjeriti oni najprilagodljiviji njemu – djeca. Da li će se isto radovati nekim peticama koje se neće pisati brojevima, da li će naći novi način da se zbliže uprkos svim tačkama i linijama razgraničenja i distance. Prvo školsko zvono ovog septembra neće značiti samo novu školsku godinu nego i početak svega onog što smo naslućivali ili odbijali da prihvatimo onda kada je prvi put izgovoreno da “poslije korone ništa više neće biti isto”.

<