Nekoliko trikova kako da smanjite potrošnju svog automobila

S obzirom da je gorivo sve skuplje, a bez automobila se u današnje vrijeme skoro pa ne može, vožnja nas sve više košta.

Potrošnja automobila ne zavisi samo od vrste vozila i motora, već umnogome načina vožnje. Evo nekoliko “trikova” kako da smanjite potrošnju vašeg automobila, prenosi Hayat.ba.

Manji obrtaji
Trudite se da vozite automobil u višoj brzini, jer niže podižu broj obrtaja koji povećavaju potrošnju.

Zato, kada možete da se komforno krećete u trećoj brzini, ne spuštajte bespotrebno u drugu.

Ograničenje brzine
Danas svi žurimo da što prije završimo neke obaveze i uštedimo vrijeme, ali to utiče na novčanik. Što brže vozite, više goriva trošite.

Ukoliko poštujete ograničenje brzine, ne samo da ćete umanjiti mogućnost nesretnih situacija i izbjeći potencijalne kazne, već možete smanjiti potrošnju svog automobila za čak 33%.

Ubrzanje
Nemojte da bespotrebno kočite i ubrzavate. Kad god to radite, vaš automobil troši gorivo. Što više ubrzavate, vršite veći pritisak na motor koji sagorijeva više goriva.

Gume
U našem podneblju ljudi suviše potcjenjuju značaj guma. Gume su jedan od ključnih dijelova automobila, ne samo da mogu da vam spase život ukoliko su kvalitetne, već mogu i da smanje potrošnju.

Važno je i da budu optimalno naduvane i možete uštediti nekoliko procenata goriva.

Vazdušni filter
Prljavi filteri utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju.

Upijaju prljavštinu, prašinu, čestice zemlje i izduvnih gasova. Zbog toga očistite ili zamjenite s vremena na vrijeme filtere vazduha, piše Glas srpske.