<

Nedim Sladić: Stiže promjena vremena koju ćemo već u subotu početi osjećati

Kako je kazao, i narednih dana možemo očekivati sunčano vrijeme uz nešto više naoblake

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić govorio je o vremenskim prilikama u našoj zemlji u narednom periodu.

Kako je kazao, i narednih dana možemo očekivati sunčano vrijeme uz nešto više naoblake. Naveo je da glavnina oblačnosti sve do petka će se zadražvati uz brda i planine, a većim gradovima će biti sunčano vrijeme. Dodao je i to da će minimalne i maksimalne temperature u svakodnevnom porastu.

“Razlog zašto imamo stalne promjene vremenskih prilika leži u izmjeni hladnih i toplih zračnih masa i to je nešto što ćemo svi pamtiti kroz ovo proljeće. April je bio nešto hladniji od višegodišnjeg prosjeka, maj se na sjeveru nadovezao na tu hladnoću, u centralnim i južnim dijelovima Bosne ta hladnoća se uspjela prekinuti. Opći je dojam da te hladne zračne mase konstantno pristižu sa sjeverozapda kontitenta”, naveo je Sladić.

Prognozirao je i vremenske prilike za vikend.

Kada govorimo o vikendu, tada imamo jednu promjenu vremena koju ćemo već u subotu početi osjećati jer će sa zapada kontinenta pristizati nešto vlažniji i nestabilniji zrak koji će se očitovati kroz postepen porast oblačnosti. U nedjelju nas širom naše zemlje očekuju lokalni pljuskovi pa nerijetko i grmljavinski procesi budući da će se uplitati nešto svježiji zrak”, naveo je Sladić.

Kako je kazao, naredna sedmica, barem do 12. juna, očekuje nas nestabilno, ali ne i toliko hladno vrijeme.

Prema prognozama FHMZ, minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 04°C do 09°C u Bosni, na jugu zemlje do 15°C. Najviše dnevne temperature između 19°C i 25°C, u Hercegovini do 27°C. Od četvrtka (02.06.) maksimalne temperature i do 29°C.

U periodu od 7. do 15. juna očekuju se nestabilne vremenske prilike. U jutarnjim satima pretežno sunčano, a u drugom dijelu dana uz razvoj oblačnosti mogući su lokalni pljuskovi.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 10°C i 15°C u Bosni, do 18,0°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 23°C i 28°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 31°C.

<